37 év után végre ismét van Hármas Korona bajnok!

2015-06-07
American Pharoah vasárnap hajnalban megnyerte a Belmont Stakes-t, így 37 év után ő lett az első olyan ló, aki megszerezte a telivér versenyzés legáhítottabb elismerését, az amerikai Hármas Koronát!

 

Az elmúlt tíz évben ez csupán a negyedik olyan év volt, hogy a magyar idő szerint vasárnap hajnalban futott Belmont Stakes előtt még volt remény arra, hogy - idén 37 év után - végre ismét Hármas Korona bajnokot avassanak az Egyesült Államokban. A Hármas Korona formulája látszólag végtelenül egyszerű: Egy hároméves telivérnek első helyen kell végeznie a Kentucky Derby-ben, a Preakness Stakes-ben és a Belmont Stakes-ben is. Csak öt hét az egész, és máris sportlegendává válhat egy hároméves csikó!

 

A kivitelezés azonban sokkal bonyolultabb! Ennek egyike oka a futam hossza (a Kentucky Derby 2 km, a Preakness 1,9 km, a Belmont 2,4 km); a másik pedig az, hogy rendkívül szoros ütemben követi egymást a három futam. A Belmont öt héttel a Kentucky Derby, és csupán három héttel a Preakness Stakes után kerül megrendezésre. 

 

Nem véletlen, hogy a Hármas Korona történelmének közel 150 éve során eddig csupán 11 lónak sikerült megkaparintania az illékonynak bizonyuló trófeát (1978 óta pedig senkinek sem), és a 74 éves Billy Turner az egyetlen olyan ma is élő tréner, akinek szekrényében – Seattle Slew 1977-es győzelmi sorozatának köszönhetően - ott viríthat egy Hármas Korona trófea.

 

Mától újabb taggal bővül az elit mezőny, hiszen Bob Baffert neveltje, az idei Kentucky Derby és a Preakness Stakes bajnoka Victor Espinozával a nyergében, 90 ezer néző előtt öt hosszas győzelmet aratott a 147. Belmont Stakes-en. Bár American Pharoah lassan rajtolt, gyorsan átvette a vezetést, amit a 2,4 km-es futam további részében nem is engedett ki patái közül. Az utolsó negyed mérföldet 24,32 másodperc alatt vágtázta le, gyorsabban, mint ahogy a futamrekordot tartó Secreteriat futotta le 1973-ban (neki 25 másodpercig tartott).

 

 

A szombati futam előtt Espinoza már kétszer igen közel került, hogy Hármas Korona bajnok hátán ülhessen, hiszen például tavaly ő lovagolta California Chrome-ot is. Bob Baffert-nek, a trénernek ez volt a rekordot jelentő, negyedik Hármas Korona próbálkozása, 1997, 1998 és 2002 után. 

 


American Pharoah egyiptomi tulajdonosának és tenyésztőjének Ahmed Zayat-nak szerezte meg a Koronával járó elismerést (és a jövőbeli fedezésekből várható hatalmas vagyont), aki egyszer már eladta a csikót, majd egy árverésen ismét visszavásárolta 300 ezer dollárért. Nevét egy online felhívásra kapta, amit egy missouri hölgy javaslata nyert meg, azonban az elütést csak azután vették észre, mikor már hivatalossá vált a név. 

 

 

A Hármas Korona bajnokok sora tehát mostantól így fest: Sir Barton (1919), Gallant Fox (1930), Omaha (1935), War Admiral (1937), Whirlaway (1941), Count Fleet (1943), Assault (1946), Citation (1948), Secretariat (1973), Seattle Slew (1977), Affirmed (1978) és American Pharoah (2015).

 
 
 
 
 
Címkék: lóverseny,