35 millió eurót veszített a francia online szerencsejáték szektor

2014-09-18
A francia szerencsejáték szabályozó testület, az ARJEL napokban nyilvánosságra hozott adatai szerint a francia online szerencsejáték szektor a tavalyi évben 35 millió eurót veszített – új szabályozást sürgetnek.

 

Az ARJEL múlt héten nyilvánosságra hozott éves jelentéséből kiderül, hogy négy évvel a szabályozott piac indulása után a francia online szerencsejáték szektor továbbra is küzd, hogy megtalálja az egyensúlyt a magas adók és a nehéz gazdasági helyzet mellett.

 

A most nyilvánosságra hozott adatok szerint az online fogadási szolgáltatók 2013-ban 23 millió eurót, a lóverseny fogadóirodák pedig 3 millió eurót veszítettek a tavalyi évben. A pókertermek jobban teljesítettek a 2013-ban, mint az azt megelőző évben: idén „csupán” 9 millió eurót voltak kénytelenek elkönyvelni a 2012-es 36 millió után. 

 

Az ARJEL a francia államkincstár felé befizetett összegeket is részletezte: a sportfogadó irodák tavaly 160 millió euró tiszta játékbevételt értek el, melynek 53 százalékát, 79 millió eurót fizették be a francia pénzügyminisztérium számlájára. A lóversenyfogadásból származó 246 millió eurónyi bruttó nyereség 69 százaléka, 156 millió euró is az államkincstárt gazdagította, ugyanúgy, ahogyan az online pókerből származó 258 millió euró 37 százaléka, azaz 86 millió euró. 

 

Az ARJEL elnöke, Charles Coppolani kijelentette, hogy a jövőben a “nemzetközi együttműködés kialakítása lesz az elsődleges célja”.

 

Arra a kérdésre, hogy vajon ez a „nemzetközi együttműködés” azt jelentené-e, hogy az ARJEL ismét olyan módosító javaslatot tesz a 2010-es szerencsejáték törvényhez, mely lehetővé tenné, hogy a francia játékosok más EU tagországokkal közös pókerteremben játszhassanak, vagy, hogy létrehozzanak egy tagországokkal közös adórendszert, ezt válaszolta: „Franciaországban (csak) a parlamentnek van erre jogosultsága (hogy módosítsa a jogszabályt). Mint tudják, a közelmúltban (2013 decemberében) elutasították ezt a javaslatot. Az ARJEL tudomásul vette a fenntartásokat, és tanulmányozza egy olyan új javaslat megtételének lehetőségét, mely jobban megfelel a jogalkotók elképzeléseinek. Jelenleg tehát – miután meghallgattuk az érintett piaci szereplőket - áttekintjük a lehetőségeket.”

 

A hatóság nem részletezte az új javaslat mibenlétét, azonban miután a parlament tavaly év végén egyszer már elutasította az adórendszer olyan átalakítását, hogy ne a forgalom, hanem a tiszta játékbevétel jelentse az adó alapját, nehéz elképzelni, hogy miféle új javaslattal állhat elő az ARJEL.