30 százalékra emelik a kaszinóadót Chilében

2013-03-25
A Chilében üzemelő hét városi kaszinó eddig a tiszta játékbevétel 20, a jövőben 30 százalékát köteles befizetni adóként a kormány által bejelentett új intézkedés értelmében, melyet a liszenszek meghosszabbításával köt egybe.

 

A projekt célja, hogy az összes chilei kaszinó közös adórendszer alatt működjön. Miguel Flores területfejlesztési államtitkár szerint ez az adóemelés érinteni fogja a Chilében működő többi 17, új nagy kaszinót is. Más kormányzati források szerint ugyanakkor az adóemelés ezeket csak akkortól fogja érinteni, ha kezdeti, 15 évre szóló liszenszüket megújítják. 

 

A 2005-ben elfogadott új chilei szerencsejáték törvény 18 új kaszinó építését tette lehetővé a már üzemelő hét városi kaszinó mellett. 17 új, nagy kaszinó azóta már meg is kezdte működését Chilében, és a kormányzat további 18 liszenszet biztosít 2013 júliusáig. Az új kaszinók üzemeltetőinek a tiszta játékbevétel 20 százalékát kell adóként befizetniük, melyből egyenlő arányban részesül a tartomány és az a város, ahol a kaszinó elhelyezkedik. A központi költségvetésbe is befolyik egy adónem, melyet az ezen létesítményekben való játék és belépési díj után kell megfizetni.

 

A korábbi 7 chilei kaszinó liszensze 2015. december 31-én lejár, és az új adókulcs annak a tervnek a része, mely szerint az engedélyeket további 15 évre meghosszabbítják. Az új jogszabály által érintett kaszinók Arica, Iquique, Coquimbo, Viña del Mar, Pucon, Puerto Varas és Puerto Natales városokban üzemelnek. A jelenlegi szabályok szerint ezek mindegyike saját adórendszer alatt működik, és a befolyt adó oroszlánrésze a helyi önkormányzaté. A kaszinók alapvető bevételforrást jelentenek annak a városnak, ahol üzemelnek, összesen körülbelül 90 millió dollár adóbevételt generálnak évente. Iquique város esetében ez például az éves költségvetés 35 százalékát teszi ki, Casino de Viña del Mar esetében pedig – ahol az ország legnagyobb és legrégebbi kaszinója található – 40 százalékot.

 

2016-tól azonban ezek a kaszinók a Chilei Szerencsejáték Felügyelet ellenőrzése alá fognak tartozni, és a befolyt adókból egyenlő részben fog osztozni a helyi önkormányzat és a központi kormány. Annak érdekében, hogy enyhítsék a kaszinókból befolyó adóbevétel csökkenését, az új jogszabály 10 éves átmeneti időszakot tesz lehetővé, mely alatt fokozatosan csökkentik a városokhoz befolyó adó százalékos mértékét.

 

Címkék: adó, kaszinó,