30 illegális szerencsejáték helyet záratott be Ukrajna

2021-05-10
Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) a szerencsejátékok engedélyezését végző bizottsággal (KRAIL) karöltve több mint 30 illegális szerencsejáték oldalt és két kaszinót zárt be március eleje óta.

 

Szerencsejáték-létesítményeket zárattak be többek között Kijevben, Donyeckben, Zsitomirban és Odesszában, melyek közül többet terrorszervezeteként nyilvántartott csoportok működtettek.

 

A vizsgálatok során az SBU tisztviselői több mint 600 számítógépet, 14 pókerasztalt, 5 rulettasztalt, játékzsetonokat, kártyákat, kártyajáték-kiegészítőket, a létesítmény munkatársainak mobiltelefonjait, ügyféladatbázis-nyilvántartásokat, videomagnókat és készpénzt foglaltak le.

 

A bűnüldöző szervek tisztviselőknek a tevékenységekben való lehetséges részvételével kapcsolatos információkat jelenleg vizsgálják.

 

Az SBU szerint megállapítást nyert, hogy a műveletek révén megszerzett pénzeszközök egy részét Ukrajnában, a Donyecki Népköztársaságban (DPR) és a Luhanszki Népköztársaságban (LPR) önjelölt államok finanszírozására fordították.

 

Ukrajna mind a DPR-t, mind az LPR-t terrorszervezetnek tekinti, bár a legtöbb nemzetközi testület és más nemzet, beleértve az EU-t, az Egyesült Államokat és Oroszországot, nem alkalmazza ezt a címkét ezekre a csoportokra.

 

A szerencsejátékokat 2020-ban legalizálták Ukrajnában, miután az ország elnöke, Volodimir Zelensky augusztusban aláírta a szerencsejátékról szóló törvényt. A törvényjavaslat szerint az online szerencsejáték, a sportfogadás, a nyerőgép termek és a földi kaszinók is legálisak lennének, de a kaszinók csak szállodákban üzemelhetnek. Az első licencet, amelyet a KRAIL adott ki februárban, a Cosmolot üzemeltetője, a Spaceiks kapta meg, lehetővé téve az online kaszinó működtetését az országban. Ezt követően Ukrajna első sportfogadási engedélyét márciusban a Parimatch kapta meg.

 
Címkék: jogi háttér,