2 milliárdot nem vettek fel a magyar lottózók

2016-11-02
A tavalyi évben közel kétmilliárd forintot hagytak bent a nyertesek a Szerencsejáték Zrt kasszájában.

 

Az utóbbi években egyre növekedett az az összeg, amelyet a Szerencsejáték Zrt. különböző fogadásain vagy sorsolásos játékaival nyertek meg a helyesen ikszelő, tippelő résztvevők – írja a Magyar Idők. Míg 2013-ban együttesen körülbelül 140 milliárd forint volt a nyeremények összege, addig tavaly már a kétszázmilliárdot fizetett ki a cég a játékosoknak. 

 

A tavalyi évben a sportfogadás hozott a legtöbbet a résztvevők konyhájára: a Tippmix és a Tippmixpro együtt közel százmilliárd forinthoz juttatta a szerencséseket. A különböző sorsjegyek nagyjából 50 milliárddal, az Ötöslottó pedig 21 milliárddal gazdagította a játékosokat.

 

A Magyar Idők információi szerint, tavaly majdnem kétmilliárd forintért nem jelentkeztek a játékosok. (Összehasonlításul: 2014-ben másfél milliárd maradt a kasszában, 2013-ban pedig több mint 1,2 milliárd forintot hagytak veszni a nyertesek.)

 

A tapasztalatok szerint általában a kisebb összegeket hagyják bent a játékosok, azonban akad példa arra is, hogy nagyobb nyereményekért sem jelentkezik a gazdája. Néhány éve történt, hogy az ötös lottó egyik szerencsés játékosa 430 millió forintot hagyott veszni, de a nagyobbak között tartják számon azt a 138 milliós nyereményt is, amelyért a kilencvenes évek végén nem jelentkeztek időben. A hatos lottó történetében 2000-ben jegyeztek fel hasonló esetet, akkor egy 225 millió forintos főnyeremény maradt a Szerencsejáték Zrt-nél.

 

A gazdátlan nyeremények egy elkülönített alapba vándorolnak, amelyből utóbb a különsorsolások díjait fedezik, illetve a népszerű játékok nyereményalapját növelik meg.