2% adót vonnak le a játékosok szerencsejáték befizetéséből Romániában

2019-03-27
A román online szerencsejátékosok kezdik érezni az új szerencsejáték jogszabály negatív hatásait – februártól kevesebbet ér a pénzük.

 

Röviddel karácsony előtt a román kormány meglepő bejelentést tett, miszerint az év elejétől kezdődően a helyi engedéllyel rendelkező szerencsejáték szolgáltatóknak 2% -os adót kell fizetniük a Romániából származó forgalmuk után, melyet először február 25-én kell utalniuk a kormánynak.

 

Röviddel a határidő előtt a kormány aztán komoly módosítást jelentett be. E szerint az igen népszerűtlen „kapzsiság adót” nem a szolgáltató forgalmára vetik ki, hanem az ügyfelek befizetéseire. Ez jó hír a Romániában online szerencsejáték-engedéllyel rendelkező pár tucatnyi szolgáltatónak, de igencsak rossz a román szerencsejátékosok számára, hiszen befizetéseik így már nem érnek annyit, mint korábban.

 

Március 13-án a Kindred Group román liszensszel is rendelkező brandje, az Unibet volt az első szolgáltató, mely arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy befizetéseiket 2 százalékos adó fogja terhelni. Ez komoly sokk volt a legtöbb játékos számára, akik abban reménykedtek, hogy a szolgáltatók majd lenyelik ezt a költséget, és nem terhelik át a játékosokra.

 

A román szakértők becslése szerint ez az új adó 4-6 százalékos visszaesést fog jelenteni a román online szerencsejáték szolgáltatók tiszta játékbevételében, mely, a bónusz ajánlatokra kivetett 3 százalékos adóval karöltve úgy 25%-os játékadót eredményez.

 

Már, ha a román hatóság (ONJN) utol tudja érni a szolgáltatót. A közelmúltban jelentettek meg egy 27 szolgáltatót tartalmazó listát azon vállalatok nevével, akik nem reagáltak az ONJN felszólítására, hogy fizessék meg a román forgalom utáni adót a 2015-18-as időszakra.

 

Az ONJN jelezte, hogy megpróbálta felvenni a kapcsolatot ezekkel a szolgáltatókkal, azonban a meglévő kapcsolattartási adatok a jelek szerint elavultak, mert nem érkezett válasz. Ezért az ONJN a weboldalán keresztül tett közzé fizetési felszólítást, és reméli, hogy ez a nyilvános megszégyenítés kiugrasztja a nyulat a bokorból…