2012-ben lép életbe az új spanyol szerencsejáték szabályozás

2011-11-28
Spanyolország legalizálja az online pókert, de a játékosoknak és szolgáltatóknak néhány jelentős változással kell szembenézniük. A játékosok elkülönített piacon fognak pókerezni, cash game-et NL1000-ig, tornát maximum $250 nevezési díjjal játszhatnak.

 

A spanyol kormány is legalizálta az online pókert, így újabb nemzet válik le a globális póker piacról. A szolgáltatóknak, akik Spanyolországban szeretnének játékot kínálni, licencet kell kérvényezniük, legalább egy irodájuknak az Európai Unióban kell lennie, és hivatalos spanyol képviselőt kell kihelyezniük.

A pókercégeknek liszenszet kell kérniük Spanyolországban, amelyhez rendelkezniük kell egy irodával az Európai Unióban, és képviselővel az országban. Csak spanyol, .es domainnel kínálhatnak játékot, így hirdethetnek a médiában, illetve szponzorálhatnak sporteseményeket és csapatokat.
A szolgáltatóknak folyamatos elérést kell biztosítaniuk a spanyol szerencsejáték-felügyelet és a pénzügyi hatóságok számára. A szolgáltatóknak a nettó bevételük 25 százalékát kell befizetniük adóként.

Játékosaiknak is komoly megkötésekkel kell szembenézniük. Cash game esetében a maximális nagyvak €10 lesz, vagyis NL1000-ig vehetnek részt játékokban a spanyolok. Tornáknál a maximális buy-in $250.
A befizetési limit egy napra legfeljebb €600, illetve legfeljebb €1500 egy hétre és €3000 egy hónapra.

A fenti megkötések komoly nehézségeket okozhatnak a közepes és magas tétes játékosoknak, ám azért lesz lehetőségük, hogy nagyobb téteken pókerezzenek. A szolgáltatótól kell kérvényezniük a megszabott limitek emelését, majd meg kell felelniük egy, a hírek szerint nem túl nehéz teszten. Ezen azt vizsgálják, a játékos felkészült-e pszichológiailag a magas tétes játékhoz, nem megrögzött szerencsejátékos-e. Ha megfelel a teszten, 7 napon belül új, magasabb maximális limitet határoznak meg.

Amennyiben a játékos további emelést szeretne, ezt is kérvényezheti. Ekkor már nincs teszt, viszont megvizsgálják játékszokásait. Ha úgy ítélik meg, hogy a póker nem káros számára, három napon belül tovább emelik a maximális tétet. Negatív eredmény esetén három hónapot várni kell egy újabb kérvény benyújtására.

A spanyol pókerpiacot elkülönítik a nemzetközi játéktértől, a játékosok csak a saját .es kliensükben játszhatnak. A tervek szerint 2013-tól a spanyolok esetleg játszhatnak más "megbízható" államok - Franciaország, Olaszország - játékosaival is.

A Spanish Telecommunications Market Commission szerint az online szerencsejáték spanyol szürkepiaca 353 millió euró körül van, így nem lehet csodálni, hogy több pókercég is folyamodott már engedélyért vagy tervezi, például a PokerStars, a Ladbrokes, a Sportingbet és a bwin.
A francia BetClic Everest Group viszont biztosan nem kér licenszet, ennek valószínűleg az az oka, hogy a lengyelhez hasonlóan a spanyol szabályozást is ellentétesnek tartja az Európai Unió törvényeivel. Ez kellemetlenül érintheti a Real Mallorca spanyol futballcsapatot, amelynek a csoporthoz tartozó Bet at Home a szponzora.