1 millió fontot ajánlottak egy Frankel - Black Caviar összecsapásért

2012-04-05
1 millió fontos répát lengettek meg Frankel és Black Caviar csapata előtt, hogy a világ két legmagasabbra értékelt versenylova megmérkőzzön egymással a Qipco Sussex Stakes-en.

 

At 1 mérföldes (1600 méteres) Sussex Stakes – amit tavaly Frankel nyert – eredetileg 300.000 font díjazású,  azonban a verseny szponzora, Fahad sejk további 700.000 fontot ígért, ha minkét veretlen sztár rajtgépbe áll Goodwood-ban augusztus 1-én.

 

A találkozó megvalósulásának esélyére a két ló programja valószínűleg erőteljes hatással lesz - Frankel 1m2f-en (2000 méteren), míg Black Caviar 7f (1400 m) alatti távokon versenyez jelenleg.

Frankel azonban visszatérhet 1 mérföldre, míg Black Caviar trénere, Peter Moody nemrég azt nyilatkozta, hogy nyitott arra, hogy a kanca fusson valahol a Royal Ascot Diamond Jubilee Stekes után.

 

„Nem vagyok biztos, hogy [a Frankel-lel való találkozó] összejön, de elég optimista vagyok.” – mondta Moody februárban az ausztrál médiának.  „Biztos vagyok benne, hogy rengeteg ajánlat lesz, ha egyszer eljutunk Angliába, és meg fogjuk vizsgálni őket.”

Frankel trénere, Sir Henry Cecil szintén úgy nyilatkozott, hogy a Sussex Stakes lenne a legvalószínűbb verseny a két paripa találkozójára, Fahad sejk pedig úgy gondolja, hogy mindkettőjüket rá lehet venni a versenyzésre.”

 

„Hazájában mind Frankel-t, mind Black Caviar-t olyan közérdeklődés veszi körül, ami csak a múlt néhány igazán nagy championját. A sportág áldottnak mondható, hogy két ilyen kiemelkedő ló egy korban versenyez, és ezért úgy érezzük, hogy kötelességünk mindent megtenni azért, hogy megpróbáljuk összehozni azt a versenyt, amelyet mindenki látni akar. A Sussex Stakes az egyetlen reális esély a két ló találkozójára, és nagy örömünkre szolgál, hogy megtehetjük azt a gesztust, hogy 1 millió fontra emeljük a díj összegét, buzdításképpen a két ló csapata számára, hogy mindekét lovat elhozzák Goodwood-ra.” – mondta. 

 

 

Black Caviar trénere, Peter Moody ma azt nyilatkozta, hogy komolyan fontolóra veszi, hogy briliáns kancáját kiállítja Frankel ellen Goodwood-ban, de hozzátette „nem lenne a világ vége” ha a síkversenyek két legjobbja nem találkozna.

 

„Ez természetesen hatalmas kezdeményezés a szponzorok és a Goodwood részéről, és természetesen olyasvalami, amit komolyan fontolóra veszünk.” - mondta Moody, aki erőteljesen hozzájárult Black Caviar 19 győzelméhez, köztük a 9 Group 1 győzelemhez.

„Ez a kanca olyan versenyeken indult, amiről azt gondoltuk, hogy a legjobban passzolnak a karrierjéhez, és az 1 millió font természetesen nem befolyásol bennünket. Ha jó formában lesz, és kész lesz az indulásra, komolyan megfontoljuk.

„A két verseny, amit kijelöltem számára a July Cup Newmarket-ben, és a Diamond Jubilee az Ascot-on. Mindkét versenyen hihetetlenül jól kell szerepelnie ahhoz, hogy egyáltalán megfontoljam [a Sussex Stakes-en való indulást].

„Mindkét lónak formában kell lennie. Nem csak az én kancámnak, hanem Frankel-nek is jó formában kell lennie. Nem hiszem, hogy csak az számít, hogy Black Caviar megérkezik, valószínűleg nagyon is múlik Frankel-en is.”

 

Kettejük összecsapása vitathatatlanul az utóbbi idők egyik legnagyobb síkversenye lenne, de Moody hozzátette: „Nem nagyon vágyom, vagy van szükségem egy Frankel-lel való csatára. Egy pillanatig se értsék úgy, hogy alsóbb rangúnak tartjuk őt. Csak arról van szó, hogy ő egy kanca, Frankel pedig egy mén, és különböző távokon versenyeznek. Összehozni őket világszinten nagyszerű lenne a sportág számára, de nem lenne a világ vége, ha nem történne meg.”

 

A zseniális sprinter, Black Caviar először futna 1 mérföldös távon Sussex-ben, és Moody optimista a szereplésével kapcsolatban.

„Mindig is azt gondoltuk, hogy erőteljesen tudná kezelni az 1600 méteres (egy mérföldes) távot, de még az egy és negyed mérföldes távot is.” – mondta a Sky Sports News-nak.

„A probléma ezzel a kancával az, hogy olyan nagydarab egy kanca. Erőteljes a fizikai felépítése, és inkább az a kérdés, hogy hogy bírja az ilyen távokra való felkészítést, nem pedig maga a verseny.

„A másik dolog, hogy sok nagy pénzdíjas versenyünk van Ausztráliában, amire megfelelő, és ha elmegyünk Goodwood-ba, le kellene mondanunk néhányról. Sok mindent meg kell fontolnunk.” – fejezte be Moody.

 

 

Forrás: Racingpost

Címkék: lóverseny,