1 milliárd dollárt szerencsejátékozott el a golfsztár egy új könyv szerint

2023-08-30
Phil Mickelson, egykori világelső, hatszoros major bajnok golfjátékos már korábban is nyíltan beszélt szerencsejáték szokásairól, de egy új könyv rávilágít a profi golfozó függőségének mértékére.

 

A Gambler: Secrets From a Life at Risk című könyvében Billy Walters profi szerencsejátékos - akit a valaha volt legsikeresebb amerikai fogadóként tartanak számon - azt állítja, hogy Mickelson az elmúlt 30 évben több mint 1 milliárd dollár értékben fogadott futballra, kosárlabdára és baseballra – írja az ESPN. Walters emellett azt állítja, hogy a golfozó 400 ezer dollárral próbált fogadni a Team USA-ra a 2012-es Ryder-kupán, amelyen ő is részt vett.

"Phil jobban szeretett játszani, mint bárki más, akivel valaha is találkoztam" - írja Walters a Fire Pit Collective által először közölt részletben. "Őszintén szólva, figyelembe véve Phil akkori éves jövedelmét és nettó vagyonát, nem volt gondom a fogadásaival. És most sincs. Ő egy nagypályás szerencsejátékos, és a nagypályás szerencsejátékosok nagy téteket tesznek meg. Ez az ő pénze, amit arra költ, amire akar." 

Pályafutása során Mickelson több mint 96,6 millió dollárt keresett a PGA Touron - jegyezte meg az ESPN, és állítólag nemrégiben 200 millió dolláros szerződést kötött a LIV Golffal.

Walters és Mickelson a 2006-os AT&T Pebble Beach Pro-Am versenyen találkoztak, és 2008-ban fogadói partnerséget kötöttek. Ennek köszönhetően Walters hozzáférhetett azokhoz offshore sportfogadási számlákhoz, amelyeket Mickelson nagy tétek megjátszására használt. Walters fogadási sikerei miatt a bukmékerek gyakran nem hajlandóak elfogadni a tétjeit, vagy korlátozzák a megfogadható összeg nagyságát, ezért olyan fogadókkal társul, akiknek nagyobb limiteket kínálnak.  "Az évtizedek alatt, amíg partnerekkel dolgoztam, Philnek nagyobb számlái voltak, mint bárkinek, akit valaha láttam. Az ilyen számlákat nem lehet megszerezni dollármilliók fogadása nélkül." - írja Walters.

Walters és Mickelson 2014 tavaszán szüntette be fogadási partnerségét, amikor kiderült, hogy a szövetségi hatóságok egy sor, mindkettőjük által kötött részvényügyletet vizsgálnak. Összevesztek, miután Mickelson megtagadta a tanúvallomást a Walters ellen indított bennfentes kereskedési ügyben. 2017 áprilisában Walters-t bűnösnek találták összeesküvés, értékpapírcsalás és csalás vádjában, és öt év szövetségi börtönbüntetésre ítélték. Büntetését végül Donald Trump akkori amerikai elnök enyhítette.

"Phil Mickelson - a világ egyik leghíresebb embere, akit egykor barátomnak tekintettem - nem volt hajlandó elmondani egy egyszerű igazságot, amelyet ha megosztott volna az FBI-jal, megóvhatott volna a börtöntől" - írja Walters. "Soha nem mondtam, hogy bennfentes információim vannak a részvényekről, és ezt ő is tudja. Philnek csak annyit kellett volna tennie, hogy ezt nyilvánosan kimondja. Ő ezt megtagadta."

Könyvében Walters azt írja, hogy 2010 és 2014 között Mickelson 858 fogadást kötött 220.000 dollár értékben, és 1.115 tétet tett meg 110.000 dollár értékben. Becslései szerint Mickelson körülbelül 100 millió dolláros veszteséget szenvedett el, miközben az elmúlt három évtizedben több mint 1 milliárd dollárt játszott meg. "Az egyetlen ember, akit ismerek, és aki ezt az összeget felülmúlta, az én magam vagyok" - írja Walters.

Ami a Ryder-kupára vonatkozó állításokat illeti, Walters azt állítja, hogy Mickelson felhívta a verseny alatt, és megkérte, hogy tegyen meg egy 400.000 dolláros fogadást. Walters ezt visszautasította, és nem biztos benne, hogy a golfozó vajon megkért-e mást, hogy megtegye a fogadást a Ryder-kupára, amit végül az amerikaiak egy ponttal veszítették el az európaiakkal szemben. Mickelson cáfolta Walters ezzel kapcsolatos állítását. "Soha nem fogadtam a Ryder Kupára. Bár köztudott, hogy mindig szívesen fogadok barátságosan a pályán, soha nem ásnám alá a játék integritását. Nagyon nyíltan beszéltem a szerencsejáték-függőségemről is. Beismertem a bűntudatomat, vállaltam a felelősséget, segítséget kaptam, teljes mértékben elköteleztem magam a terápia mellett, ami pozitívan hatott rám, és most jól érzem magam." - nyilatkozta

 
Címkék: fogadás,