17 milliárdos főnyeremény egy karnyújtásnyira! - Eurojackpot

2014-04-04
56 millió euró, vagyis 17 milliárd forint a főnyeremény a könnyebben megnyerhető pán-európai lottón. Nézzük, mennyire könnyű és mennyire rekord.

 

Soha nem volt még ekkora nyeremény az Eurojackpot lottón, az EuroMillions kistestvérén. Az időzítés nem véletlen, ugyanis idén februárban 6 új ország lakosságával bővült a lottó játékosi köre. Horvátország, Lettország, Litvánia, Izland, Norvégia és Svédország is csatlakozott a közös jackpotról álmodók táborához, mely így már 14 országot foglal magába. Nemsokára Magyarország is csatlakozhat.

 

A nemzetközi lottókon miért magasabb mindig a jackpot?

 

Lottót eredetileg egy-egy ország szervezett a saját lakossága számára. A jackpot nagysága ugyebár attól függ, hogy hány szelvényt vesznek az adott húzásra, és a nyereményalap hány százaléka van elkülönítve főnyeremény céljára. Amennyiben nem találja el senki az összes számot, ez a főnyeremény elkezd halmozódni, tehát hozzáadódik a következő héten megvásárolt lottószelvények árának ilyen célra elkülönített részéhez. 

 

Ahhoz, hogy sok szelvényt adjanak el, sok ember figyelmének felkeltése szükséges, így kitalálták az országokon átívelő nagy közös lottókat. Ez egy önmagát gerjesztő folyamat: amikor 10-15 millió euró a kezdőjackpot egy játékon, (hiszen sok millió ember játsza minden héten), egyre könnyebb felkelteni az emberek érdeklődését a főnyeremény iránt. A halmozódásnak azonban határt szab a lottó megnyerhetőségének az esélye is, de erről majd később.

 

Nagy a vonzerő most is, amikor 56 millió euró az Eurojackpot főnyereménye. Legutóbb egy éve, 2013 áprilisában tornászta fel magát 45 millió euróig az álomnyeremény, ez az eddigi Eurojackpot rekord, melyet egy német játékos nyert meg. Nem mehet ám a végtelenségig a halmozódás. A magyar lottóktól eltérően itt nem időbeli korlát, hanem összegben megadott korlát van, nevezetesen 90 millió euróig nőhet a nyeremény, de ezt igen nehéz elérni a telitalálatos jó esélyei miatt.

 

De mit jelent a jó esély?

 

Természetesen nem azt, hogy minden második szelvény nyer, a játék 1:59 millióhoz esélyével még nyugodtan idézgethetnénk a valószínűségszámítók jól bevált mondásait a villámcsapásról és a repülőgéppel lezuhanásról. Kicsit rosszabb ez az odds a magyar Ötöslottóénál is, hiszen ott 43 millió szelvényt kellene kitölteni, hogy biztosan legyen ötösünk.

 

Az országhatárokon átívelő lottóknál (illetve Amerikában az államközi lottóknál) azonban sokkal rosszabb esélyek szoktak lenni. Az Euromillions esetében 1: 116 millióhoz, a Powerballnál 1:175 millióhoz, a MegaMillionsnál az új szabályok szerint még ennél is rosszabb, 1:259 millióhoz, igaz, ez a játék feleannyiba kerül, mint a rivális Powerball.

 

Minél több variáció van egy adott játékban, annál nehezebb telitalálatot elérni, így a halmozódás is tovább tart. Ezért van az, hogy az Euromillionson jóval gyakrabban látunk magas jackpotokat, mint az Eurojackpotnál. 

 

Érdekességképpen megjegyezzük, hogy még a fent részletezett esélyeknél is vannak még rosszabbak, és nem is nemzetközi lottóknál. Ilyen például az olasz SuperEna lottó, ahol 1:622 millióhoz esélyről beszélhetünk. Ez a világ legnehezebb lottója, ahol kilencvenből hat számot kell eltalálni. Viszont még ez sem volt elég az olaszoknak: a játékhoz pluszban bevezették a Superstar sorsolást, ahol még egy számot húznak ki egy másik, kilencven számot tartalmazó sorsológömbből, így az esély már sok száz villámcsapásnyira nő: 1:56 milliárdhoz. Ezt a játékot utánozza egyébként a Superenamax játék Szupersorsolása is.

 

Eurojackpot Magyarországon is?

 

De térjünk vissza az Eurojackpot játékhoz, ami jelenleg a világ összes lottója közül a legnagyobb jackpotot kínálja a "szerény kis" 56 millió eurójával. Magyar emberek még sohasem láttak ennyi pénzt (17 milliárd forintot) kiírva lottózó kirakatára, de úgy néz ki, hamarosan ez az álom is valóra válhat. 

 

A Szerencsejáték Zrt. ugyanis titokban azon dolgozik, hogy az Eurojackpot játékot jelenlegi termináljaiba implementálja, erre tavaly októberben szerződést is kötöttek azzal az SG Kft-vel, aki a termináljait szállítja. 100 millió forintot szán erre a célra a cég, ám érdeklődésünkre, hogy 5 hónap alatt mennyit tudtak előre lépni a dologban, mindössze ennyi válasz érkezett: "Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy egy nemzetközi lottójátékhoz csatlakozzunk. Játékosainkat, a közvéleményt időben tájékoztatni fogjuk egy esetleges csatlakozásról."

 

Addig marad tehát az Ötöslottó 295 milliós most szombati várható főnyereménye, a külföldi lottóvásárlás, illetve a lottóközvetítők igénybe vétele. 

 

És a remény, hogy minél hamarabb izgalmas hírekről számolhatunk be a lottó magyarországi bevezetésével kapcsolatban.