10 millió dollárért kelt el Havre de Grace

2012-11-07
A hétfői Fasig-Tipton árverésen 10 millió dollárért kelt el a 2011-es Év Lova, a versenyzéstől idén tavasszal visszavonult Havre de Grace – ez a legmagasabb ár, amit 2008 óta kifizettek egy lóért.

 

A gyönyörű kanca új tulajdonosa Mandy Pope, a Whisper Hill Farm tulajdonosa. 

Havre de Grace egyike azon kevés lónak, akit valaha is 10 millió dollárért, vagy többért értékesítettek. A világrekordot 2006-ban állította be The Green Monkey, aki 16 millió dollárért kelt el.

Havre de Grace csak a második regnáló Év Lova díjazott, akit publikus aukción értékesítettek, legutóbb 1987-ben volt ilyen, akkor Lady’s Secret cserélt gazdát 5,4 millió dollárért.

 

Havre De Grace a 2005-ös Év Lova, Saint Liam lánya, az idén március 17-én szerezte meg kilencedik győzelmét a New Orleans Ladies-en. Karrierje során 16-szor állt rajthoz, közel 2,6 millió dollárt nyert. Legutóbbi 7 futamából ötöt megnyert, például a mének között futott Grade 1 Woodward Stakes-et. Idén áprilisban vonult vissza a versenyzéstől, miután bokasérülést szenvedett.

A januári Eclipse Awards-on az Év Lovának választották, így Rachel Alexandra és Zenyatta után ő lett sorrendben a harmadik kanca, aki elnyerte ezt a díjat.

Grace-t Nancy Dillman tenyésztette Kentucky-ban, a Fox Hill Farm 380.000 dollárért vásárolta meg 2008-ban. 

 

“Minden megvan benne, ami egy versenylóban kell. Mindent megtett, amit csak egy versenyló megtehet.” mondta az új tulajdonos az árverés után. „Ez a ló összegzése mindannak, amit mindnyájan el akarunk érni a tenyésztésben felépítés és versenyképesség terén. Remélhetőleg örökíti majd ezeket a tulajdonságokat a csikóira is.”

 

A floridai Pope 6 és 8 millió dollár közé értékelte a lovat, de hajlandó volt még pár millióval megtoldani ezt, hiszen ritka alkalom, hogy valaki egy championt vehet.

“Gondoltam, hogy megvan, és nagyon boldog voltam.” mondta Pope arról, mikor megtette a 7 milliós licitet. „Ez több volt annál, mint amit gondoltam. De ilyen lehetőség csak egyszer adódik az életben, és nem akartam elszalasztani.”

Ez volt a legmagasabb ár, amit 2008 óta valaki is kifizetett egy lóért, akkor Better Than Honour kelt el 14 millió dollárért.

 

 Fotó: Fasig-Tipton

 

“Meglepett, hogy ekkora pénzt fizettek érte. De azt hiszem, megérdemli.” mondta Havre de Grace előző tulajdonosa, Rick Porter.

“Mindig nehéz, ha egy olyan lóról van szó, akivel annyi időt töltöttél. Nehéz volt, mikor odamentem ma hozzá, és elköszöntem tőle.” „Izgalmas volt, hogy behozta azt, amit megérdemelt, mert benne tényleg minden megvan, ami kell.”

Porter nem nagyon tenyészt, inkább azt az utat járja, hogy eladja a legjobbjait, miután végetér a versenykarrierjük, és a pénzt új reménységek vásárlására fordítja. 

 

Pope elmondta, hogy van pár mén, akivel gondolkozik Havre de Grace első fedeztetésén, és hogy az első csikó valószínűleg a 2014-es yearling árverésen fog megjelenni. “Meg kell keresnünk az árát, így a csikóit eladásra fogjuk kínálni.” mondta.

 
Címkék: lóverseny,