10 hónapos eltiltás fogadásért

2012-11-20
Ausztrália top-zsokéja, Damien Oliver beismerte, hogy egy másik lóra fogadott egy olyan a versenyben, amelyben ő maga is lovagolt - 10 hónapos eltiltást kapott.

 

A kétszeres Melbourne Cup győztes zsoké a tiltott fogadásért 8 hónapnyi eltiltást kapott, amit megfejeltek még 2 hónappal amiatt, hogy mobiltelefont használt a zsokék számára fenntartott helyiségben a verseny előtt, ami szintén tilos a szabályzat szerint.

 

A fogadási csalás két évvel ezelőtt történt Moonee Valley-n, Melbourne-ben, ahol a 40 éves Oliver a szabályokat megszegve 10.000 dollárt tett fel egy kívülálló személy segítségével a versenyt megnyerő, favoritként induló Miss Octopussy-ra. Oliver és az általa lovagolt, másodfavoritként induló Europa Point hatodikként ért célba.

 

A zsokék nem fogadhatnak egy lóra sem, az ugyanabban a versenyben induló másik lóra való fogadás pedig egyértelműen az ausztrál versenyszabályzat „legsúlyosabb megsértésének” számít.

A meghallgatás során Oliver állítólag sírva ismerte el a vádakat, és elmondta, hogy abban az időben pszichológiailag nagyon stresszes időszakot élt át, átmenetileg szakított a feleségével és alkoholproblémákkal küzdött.

“Roppant stresszes időszak volt. Attól rettegtem, hogy elveszítem a feleségemet. Az volt az egyetlen alkalom, hogy valaha is rivális lóra fogadtam. Nem konzultáltam egy zsokéval és trénerrel sem.”

 

A döntés után elmondta, hogy nem tervezi a visszavonulást. „Várom, hogy folytathassam a karrieremet. Tudom, hogy keményen kell dolgoznom, hogy visszaszerezzem az emberek bizalmát. Nem szabad, hogy az emberek a két évvel ezelőtti vétségem, és az ítélőképességem akkori hiánya miatt azt gondolják, hogy az egész iparág és az összes zsoké ilyen.” 

A Racing Victoria lóversenyszövetség elnöke, Michael Duffy szerint az eltiltás „helyénvaló”.

“A mai ítélet egy erőteljes üzenet a zsokék számára, hogy a zéró tolerancia elve érvényesül a fogadási tilalom bárminemű megszegésével kapcsolatban.” – nyilatkozta.

 

Oliver az egyik legsikeresebb ausztrál zsoké, egyike annak a hét zsokénak aki megnyerte az ausztrál lóversenyzés mind a négy gland slam futamát - a Melbourne Cup-ot, a Caufield Cup-ot, a Cox Plate-et és a Golden Slipper-t.