10 évet kapott a lottótársaság sorsolást befolyásoló igazgatója

2015-09-10
Eddie Tiptont, az iowai lottótársaság információ biztonságáért felelős ex-igazgatóját a bíróság szerdán 10 év börtönbüntetésre ítélte, amiért 2010-ben megpróbált lenyúlni egy 14 millió dolláros jackpotot.

 

Többször is foglalkoztunk már Eddie Tipton ügyével, aki lottótársasági alkalmazottként egy évig nem jelentkezett a Hot Lottón elért 14,3 millió dolláros nyereményéért, majd az utolsó pillanatban egy belize-i cégen keresztül próbált hozzájutni a hatalmas összeghez. Ekkor még senki sem tudta, hogy ő van a dolog mögött, de a lottótársaság, és később már a rendőrség is nagy erőkkel kezdett utánajárni a dolognak, hogy ki lehet az, aki ekkora összegért sem hajlandó felfedni kilétét. 

 

Az értékesítőhelyen elhelyezett biztonsági kamera felvételén keresztül jutottak el Tiptonig, aki elkövette azt a hibát, hogy a szelvényt saját maga ment el megvenni - igaz, nyakig beburkolózva kabátjába, sapkájába és kapucnis pulcsijába. Egy másik államban dolgozó lottóalkalmazott ismerte fel a biztonsági vezetőt, akinek mobil cellainformációi is igazolták, hogy akkor ott volt a városban, nem pedig Houstonban, ahogy eredetileg állította.

 

 

A lottótársaság először tagadta, hogy az 52 éves Tiptont a sorsolás befolyásolásával is gyanúsítanák, később azonban kiderült, hogy a férfi a cégnél meglévő, igazgatónak járó kiváltságait arra használta, hogy meghekkelje a sorsolást végző számítógépet. Biztonsági főnökként először a biztonsági kamerákat állította át úgy, hogy csak 60 másodpercenként készítsenek felvételt, majd ezt a kis időt kihasználva pendrive-ról egy olyan rootkitet telepített a sorsolást végző szerverre, mely segítségével később távolról be tudott lépni, és módosítani tudta a véletlenszám generátort.

 

A szerdai bírósági tárgyaláson Jeffrey Farrell bíró elmondta, hogy a bizalommal való visszaélés a legfőbb oka annak, amiért Tiptonra a maximális büntetést szabja ki. Tipton fellebbezett, és óvadék fejében továbbra is szabadlábon lehet. 

 

A férfi 2003 óta dolgozott a Des Moines-ben, a Multi-State Lottery Association-nél (Államközi Lottószövetségnél), ahol 2013-ban nevezték ki az informatikai biztonságért felelős igazgatóvá. A nonprofit szervezetet 37, leginkább állami lottótársaság működteti, hogy felügyelje a különböző lottójátékok számkiválasztási és adminisztrációs feladatait.