10 évet is kaphat, aki lóversenyt bundázik

2012-08-15
Az új-dél-walesi lóversenyhatóság által előterjesztett új jogszabály értelmében akár 10 év börtönbüntetést is kiszabhatnak arra, akit bűnösnek találnak bundázásban.

 

Az új-dél-walesi az első ausztrál lóversenyhatóság, mely ilyen kemény büntetést vezet be, de a többi területi hatóság is hasonló jogszabályok előkészítésén dolgozik a sport tisztaságának megőrzése érdekében.

 

Ausztráliában a közelmúltban pattant ki egy lóversennyel kapcsolatos, meglehetősen szövevényes bundabotrány, melyet még egy gyilkossággal is kapcsolatba hoztak. Jelenleg négy nagynevű zsoké, a lóversenyzés világában bennfentes személyek és profi szerencsejátékosok ellen folyik nyomozás.

 

A nyomozás középpontjában eredetileg a tavaly áprilisban Cranbourn-ban rendezett verseny állt, melyet Danny Nikolic zsoké nyert meg Smoking Aces-szel, de a hatóságok mára már úgy vélik, hogy a korrupció ennél jóval szélesebb körű, és már több más verseny kapcsán is vizsgálódnak.

 

Az új vádak Ausztrália egyik leghíresebb zsokéját is érintik, akinek személyazonosságát jogi okokból egyenlőre nem hozták nyilvánosságra. A vád szerint a zsoké többezer dollárral fogadott egy rivális ló győzelmére egy olyan versenyen, melyen ez a zsoké az elmúlt két évben lovagolt.

 

A Betfair egyik munkatársa elmondta a The Age című ausztrál napilapnak, hogy egy másik nyomozás is folyamatban van, ahol egy másik neves zsoké 24 alkalommal arra fogadott, hogy egy adott ló nem fog nyerni.

 

A bundaügy egyébként a tavaly februárban Melbourne-ben lelőtt tréner, Les Samba halálával kapcsolatos nyomozás során robbant ki, és azóta sorra kerülnek elő az újabb és újabb bundagyanús esetek. Egy biztos, évtizedek óta nem volt ekkora bundabotrány Ausztráliában, ahol a lóversenyipar jogosan tart a következményektől, hiszen elképesztő összegek forognak kockán. Ausztráliában hihetetlenül népszerű lóversenyzés és fogadás, több milliárd dolláros iparág épült rá, melyet most rohamtempóban hozott jogszabály-módosításokkal próbálnak megvédeni. 

 

Forrás: The Telegraph, The Age