107 év után bezárt a franciák ikonikus pókerterme, az Aviation Club de France

2015-02-27
A helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy nem újítják meg Franciaország leghíresebb pókertermének liszenszét.

 

A döntés azután született meg, hogy tavaly szeptemberben a rendőrség razziát tartott a teremben, és a munkaügyi vétségektől a pénzmosásig terjedő különböző vádakkal letartóztatott 12 embert.

 

1907-es nyitása óta a klub a kontinens legpénzesebb játékainak, így például a bakkaratnak, backgammonnak és később a Texas Hold’em-nek is otthont adott. A Paris Grand Prix rendszeres állomása lett a WPT-nek, melynek egyik legemlékezetesebb pillanata talán 2003-ban volt, mikor a mocskos szájú Tony G még magán is túltéve pár pofont is kiosztott a döntő asztalnál, és végül második lett Surinder Suner mögött. 

 

 

Az exkluzív Aviation Club de France éves tagdíja 150 euró volt, évente úgy 23 millió euró bevételt könyvelhetett el, és körülbelül 200 embernek adott munkát. Annak ellenére, hogy a razziát követően személyzet és a pókerközösség többször kérvényezte az AFC újbóli megnyitását, erőfeszítéseik végül hiábavalónak bizonyultak. A mostani döntést követően a klub úgy tűnik, végleg bezár, a cég ellen pedig csődeljárás van folyamatban.

 

A póker az utóbbi években egyébként is viharos időszakot élt át Franciaországban, a World Series of Poker Europe Cannes-ból Berlinbe költözött, az European Poker Tour pedig törölte a deauville-i eseményt. A korlátozó jogszabályoknak és az adórendszernek köszönhetően a francia online póker is komoly lejtmenetben van. A francia szabályozó testület, az ARJEL azonban nem túlzottan izgatja magát emiatt - elnöke, Charles Coppolani a pókert „hóbortnak” bélyegezte, mely szerinte „kissé ódivatú”. Véleménye szerint a játék túl bonyolult „a fiatal közönség számára” és „nehéz új játékosokat toborozni”. 

 
Címkék: póker,