100 napja késik a végrehajtási rendelet, a kormányszóvivőhöz fordultunk

2012-02-08
Már kereken 100 napja, hogy életbe lépett a hagyományos pénznyerő automaták üzemeltetésének feltételeit módosító törvény, a szerver központú gépekre való áttérés részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendelet azonban továbbra sem jelent meg. A 100 napot általában szimbolikus időszaknak tekintik a történelemben, így tettünk mi is, és megunva a várakozást, a kormányszóvivőhöz fordultunk.


Tavaly november 1-jén lépett életbe az a törvény, amely ötszörösére emelte a hagyományos pénznyerő automaták üzemeltetése után havonta fizetendő adó mértékét. Az üzemeltetők közül azóta sokan döntöttek úgy, visszaadják vagy szüneteltetik engedélyeiket, vagyis kivárnak addig, amíg eldől, milyen feltételekkel tudnak áttérni a szerver alapú játékgépek üzemeltetésére. 


A mai nappal ez a várakozási folyamat a 100-ik napjába lépett, s bár az utóbbi hetekben szinte naponta érdeklődtünk a vhr megjelenése iránt a törvényalkotásért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumnál, udvarias ígéreteken kívül – „ha érdemi fejlemény lesz, jelentkezünk” – érdemi választ egyelőre nem kaptunk.


A 100 napos időszakot a politikusok is többször szimbolikus időszaknak tekintették a legújabbkori magyar történelemben. Elég csak azt említeni, hogy az 1990-es választások után Antall József miniszterelnök ennyi türelmet kért kormánya számára a közvéleménytől, Medgyessy Péter a később sokat bírált, első 100 napos programjának köszönhetően nyerte meg a 2002-es választásokat, míg Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szeptemberben „100 nap, amely megváltoztatta Magyarországot” címmel tartott előadást kormánya első bő három hónapi teljesítményéről.


Visszakanyarodva a szerencsejátékok területére, vitathatatlan, hogy a novemberi adóemelés óta eltelt 100 nap is alaposan megváltoztatta a nyerőgéppiac területén dolgozók életét, s hogy milyen előjellel, azt most ne is firtassuk, mert a fentiekből úgyis sejthető.  Az érintettek körében ezért érthetően nagy a várakozás a vhr megjelenése iránt, s ugyanakkor a türelmük is egyre fogytán.


Miután a Nemzetgazdasági Minisztériumtól érdeklődéseink alkalmával csak olyan ködös megfogalmazásokat – mint a „közeljövőben” és a „hamarosan” – kaptunk arról, hogy mikor is jön ki a vhr, ezért úgy látjuk, a 100 nap elteltével elérkezett az idő arra, hogy egyenesen Giró-Szász András kormányszóvivőtől kérdezzük meg, akkor most konkrétan mi is a helyzet a végrehajtási rendelet ügyében.   


Leginkább arra lennénk kíváncsiak, hogy mennyit kell még várni a rendelet megjelenéséig, mi okozza a hónapok óta tartó csúszást, ki ezért a felelős, hogyan kívánják pótolni a költségvetésben a hiányzó adóbevételeket, és egyáltalán, mi a kormány álláspontja a történtekkel kapcsolatban?