100 nap múlva kezdődik minden idők legdrágább téli olimpiája

2013-10-29
Száz nap múlva lesz a sporttörténelem legköltségesebb téli olimpiájának, a jövő februárban sorra kerülő szocsi játékoknak a megnyitója a Fekete-tenger partján található oroszországi üdülőhelyen.

 

A száznapos visszaszámlálás egészen pontosan szerdán kezdődik Szocsiban, mégpedig Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új elnökének jelenlétében. A német sportvezető hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfővel együtt látogatta meg a leendő versenyhelyszíneket, s elismerően nyilatkozott az előkészületekről.

 

A 37,5 milliárd euróba kerülő szocsi téli olimpia február 7-től 23-ig tart majd. Putyin hétfőn azt mondta, a munkálatok jelentős része majdnem befejeződött, már csak az utolsó simítások vannak hátra.

 

"Minél előbb el kell készítenünk mindent" - tette hozzá az államfő, aki múlt havi látogatásakor felszólította a szervezőbizottságot, hogy sürgősen oldja meg az előkészületekkel kapcsolatos problémákat.

 

A 45 ezer férőhelyes olimpiai stadion ugyanakkor még nem áll teljesen készen, az állami televízió így egyelőre nem tudja elpróbálni a megnyitó ünnepséget. Az előkészületeken egyébként 100 ezer ember dolgozik, de úgy tűnik, ez sem elég, a moszkvai munkaügyi minisztérium ugyanis az egész országból próbálja mozgósítani a munkanélkülieket.

 

A szocsi téli olimpia nemcsak a költségei miatt, hanem az olimpiai fáklya útját tekintve is rekorder. A láng a történelem leghosszabb túráját teszi meg, olyan helyszíneket érintve, mint az Északi-sark és a világűr.

 

A teljesen újjáépített infrastruktúra mellett több száz hóágyút is készenlétbe helyeztek, s raktárakban tárolják az elmúlt években összegyűjtött több tonnányi havat, ha a kaukázusi síversenyeknél esetleg hiány lenne belőle. Erre azért van szükség, mert Szocsiban lesz minden idők legmelegebb téli olimpiája, januárban és februárban napközben 10 Celsius fok az átlaghőmérséklet. A játékokon 15 sportág 98 számában hirdetnek győztest.

 

Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság vezetője azt mondta, jövőre "Szocsi lesz a modern Oroszország kirakata."

 

Az üdülővárosban 2014-ben Forma-1-es nagydíjat rendeznek, s Szocsi a 2018-as labdarúgó-világbajnokság helyszínei között is szerepel.

 

Forrás: MTI