Zöld utat kapott Cipruson az első kaszinó resort

2015-07-15
A görög ciprusi parlament a múlt hét végén elfogadta azt a jogszabályt, mely lehetővé teszi egy integrált kaszinó resort, és négy kisebb létesítmény építését a szigeten.

 

Cipruson 2012-ben tiltották be az online kaszinót, pókert, valamint a fogadási tőzsdét; csak és kizárólag az akkor még teljesen állami tulajdonban lévő OPAP által szervezett játékokat és a sportfogadást engedélyezték. 

 

Az élő kaszinókat már régebben bezáratták az országban, így azok a görög ciprusiak, akik játékszenvedélyüknek szerettek volna hódolni, a sziget északi, török fennhatóság alatt álló részébe voltak kénytelenek utazni, hiszen ott jelenleg is körülbelül 20 kaszinó üzemel. A becslések szerint a tavalyi évben 100 millió eurót költöttek a görög ciprusiak az ottani kaszinókban.

 

A sziget déli részen azonban, a nagy befolyással rendelkező ortodox görög egyház foggal-körömmel hadakozott a szerencsejátékok ellen. Ciprus egykori elnöke, Chistofias, pár éve még úgy nyilatkozott, hogy „Amíg én vagyok az elnök, nem lesznek Cipruson kaszinók. A kaszinók a korrupció megtestesülései, és krízist okozhatnak a rendszerben.”

 

A gazdasági válság mindazonáltal megtette hatását, és a 2007-ben egy, a ciprusi kormány által készíttetett tanulmány úgy becsülte, hogy az államkincstár körülbelül évi 50 millió euró bevételhez juthatna, ha engedélyezné a kaszinókat. Talán ezért is van az, hogy a jelenlegi elnöknek, Nicos Anastasiades-nek más meglátása van a kaszinójátékokkal kapcsolatban, mint elődjének, így a hosszas előkészítő munka után a parlament a múlt héten szavazott a törvénymódosításról, melyet 29-22 arányban el is fogadtak. 

 

„A jogszabály elfogadása egy újabb lépés a kormány azon erőfeszítései sorában, hogy az országot a befektetések középpontjává tegyék. A kaszinók gazdagítják az idegenforgalmi kínálatot, és ráadásul új munkahelyeket teremtenek.” – nyilatkozta az elnök a jogszabály elfogadását követően.

 

Az első és (egy ideig legalábbis egyetlen) integrált ciprusi kaszinó várhatóan 2018-ban nyitja meg kapuit, és bárki is nyeri meg végül a tendert, a nagy kaszinón kívül négy kisebb játéktermet is nyithat. Ezek közül háromban csak elektronikus nyerőgépek lehetnek, a negyedikben pedig csak korlátozott számú játékasztal üzemelhet.

 

A jogszabály értelmében a kaszinók nem nyújthatnak hitelt a játékosoknak, a helyieknek pedig adóigazolással kell bizonyítaniuk fizetőképességüket, mielőtt engedélyezik számukra a belépést.

 

A kaszinóliszensz 30 évre lesz érvényes, 15 évig kizárólagosan. A fő létesítmény minimum 100 játékasztallal, és 1000 elektronikus nyerőgéppel büszkélkedhet majd. 

 

Yiorgos Lakkotrypis kereskedelmi és energiaügyi miniszter elmondása szerint a kormány egy hónapot biztosít az érdeklődő vállalatok számára a jogszabály végleges szövegének megismerésére, ez után kezdik el befogadni a pályázatokat. A miniszter szerint a pályázatok elbírálása „akár nyolc hónapot is” igénybe vehet. A három legjobb pályázót ezt követően felkérik, hogy pontosítsák ajánlatukat, pár hónappal később pedig meghozzák a végső döntést.

 

A kormány elképzelései szerint a fő kaszinó ezt követően három év alatt fog felépülni, azonban a liszensz birtokosa addig is nyithat egy átmeneti létesítményt, így lehetővé válik, hogy amilyen hamar csak lehet, elkezdjen megtérülni a befektetés.

 

A kormány körülbelül 15 jelentkezőt vár előzetesen a tenderre, a projekt iránt olyan nagy nevek érdeklődnek, mint a Caesars Entertainment, az MGM Resorts, a Malaysia’s Genting és a dél-afrikai Kerzner International.

 
Címkék: kaszinó,