Vizes vb - Magyar érmekre várva

2013-07-18
Tizenötödik alkalommal rendez világbajnokságot az idén a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, s 2003 után péntektől másodszor ad otthont az úszók, a vízilabdázók, a műugrók, a műúszók és a nyíltvízi úszók csúcstalálkozójának Barcelona, ahol több magyar érem is várható.

 

A katalán főváros különösen kedves helye lehet a férfi vízilabda szakágnak, hiszen tíz esztendeje a magyar nemzeti együttes - az 1973-as nyitány vb-aranya után - itt szerezte meg története második világbajnoki címét. A Merész András szövetségi kapitány vezette női válogatott ugyanakkor az akkori ötödik pozícióval nem érné be most, s a minimális cél - akárcsak a Benedek Tibor irányította férfi gárda esetében - a legjobb négy közé jutás azzal a "hátsó gondolattal", hogy az elődöntőben aztán már bármi megtörténhet.

 

Kiss László, az úszóválogatott szakvezetője arra számít, hogy - amint azt az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta is: - a 15 versenyző alkotta csapat túlszárnyalja a legutóbbi, a 2011-ben Sanghajban rendezett vb teljesítményét, amikor is egy arany - ezt Gyurta Dániel szerezte 200 méter mellen - és három bronz volt az uszodai medáltermés. Ha így lesz, a 2003-as barcelonai szereplést is sikerül felülmúlni, mivel évtizede első hely nélkül maradt az úszóválogatott, amely négy ezüsttel és egy bronzzal tért haza Spanyolországból.    

 

A csak július 28-án kezdő úszók alakulatában ott van a már 2009-ben, Rómában is diadalmaskodott, ekként újabb sikere esetén triplázó Gyurta Dániel, de a szövetségi kapitány aranyvárományosként tekint az olasz fővárosban 400 m vegyesen világbajnok Hosszú Katinkára is, aki amúgy hét egyéni számban is próbára teszi felkészültségét. A nyíltvízieknél a magyar részleg "zászlóshajója" a tavalyi, londoni nyári ötkarikás játékokon olimpiai bajnokká avanzsált Risztov Éva, aki Barcelonában is nyerhet 10 kilométeren.

 

Műúszásban nem lesz magyar induló, míg műugrásban már a döntőbe kerülés is nagy szó lenne a csapat bármelyik tagjától. Utóbbi sportágban az idei világbajnokságon debütál egy új, felettébb látványos műfaj - magyar szereplő nélkül. Nevezetesen a sziklaugrásból született szupertoronyugrás, amelyben a férfiak 27, a nők 20 méteres építmény tetejéről vetik alá magukat, hogy különböző légi piruettek után torpedóként csapódjanak a vízbe.

 

A 15. vizes vb-n a FINA 203 tagországa közül várhatóan 181-nek lesznek ott a képviselői, ez 2300-nál is több versenyzőt jelent, ezáltal új részvételi rekordot ígér.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: úszás, vízilabda,