Vívó-vb: Várhelyi nyolcadik, ezüstérem a kerekesszékeseknél

2013-08-09
Várhelyi Anna bravúros vívással menetelt az elődöntőig, Osváth Richárd pedig a londoni paralimpia aranyérmesétől kapott ki a döntőben.

 

Várhelyi nagyszerű vívással a negyeddöntőig menetelt, és nyolcadikként fejezte be szereplését. Az egyéni küzdelmek zárónapján a férfi tőrözők és a női kardozók léptek pástra a SYMA Csarnokban. Ebben a két szakágban reálisan nem lehetett kiugró eredményre számítani a magyaroktól, és csak Várhelyi esetében borult a papírforma.

 

A tőrözők kezdték a napot, a négy magyar egyformán a világranglista első tizenhatja közül kapott ellenfelet, közülük három ráadásul olimpiai bajnok volt tavaly az olasz válogatott tagjaként. A hazai vívók mind a négy asszóban alulmaradtak, legközelebb a továbbjutáshoz Szabados Gábor állt, aki csak egy tussal kapott ki a kínai Ma Csien-fejtől. Gátai Róbert 51., Szabados Gábor 53., Szabados Kristóf 58., Széki Bence pedig 64. lett.

 

Kardban csak három magyar szerepelt a főtáblán, mivel Varga Dóra nem jutott tovább a keddi selejtezőből. Várhelyi Anna nagyon szépen menetelt, asszóról asszóra magabiztosabbá vált. Három párharcot megnyert, végül pedig, a világranglista éllovasa, a csapatban olimpiai és világbajnok, egyéniben vb-ezüst-, illetve olimpiai bronzérmes ukrán Olga Harlan állította meg a negyeddöntőben. Márton Anna egy fordulót ment előre, Benkó Réka pedig már az első körben kikapott. Márton a 20., Benkó a 45., Varga pedig a 69. helyen végzett.

 

Eredmények:

a 64 között:

Várhelyi Anna-Sybille Klemm (német) 15-13

Márton Anna-Sabina Mikina (azeri) 15-14

Maria Belén Pérez Maurice (argentin)-Benkó Réka 15-12

 

a 32 között:

Várhelyi-Sandra Marcos (spanyol) 15-14

Csu Min (kínai)-Márton 15-9

 

a 16 között:

Várhelyi-Béline Boulay (francia) 15-7

 

negyeddöntő:

Olga Harlan (ukrán)-Várhelyi 15-11

Kim Ji Jeon (dél-koreai)-Aleksandra Socha (lengyel) 15-11

Irene Vecchi (olasz)-Vasziliki Vujuka (görög) 15-13

Jekatyerina Gyacsenko (orosz)-Mariel Zagunis (amerikai) 15-14

 

elődöntő:

Harlan-Kim 15-14

Gyacsenko-Vecchi 15-12

 

döntő:

Harlan-Gyacsenko 15-12

 

A végeredmény:

1. Olga Harlan, 2. Jekatyerina Gyacsenko, 3. Kim Ji Jeon és Irene Vecchi, ...8. Várhelyi Anna, ...20. Márton Anna, ...45. Benkó Réka, ...69. Varga Dóra

 

Magyar ezüstérem a kerekesszékesek versenyében

Osváth Richárd ezüstérmet szerzett a budapesti vívó-világbajnokságon a kerekesszékes tőrözők versenyében. Az A sérültségi kategóriában induló paralimpiai bronzérmes vívó a selejtezőt négy győzelemmel és egy vereséggel zárta, a 16 közé jutásért és a nyolcaddöntőben is egy-egy hongkongi ellenfelet múlt felül magabiztosan 15-4-re, illetve 15-9-re. A négy közé jutásért francia riválisánál 15-8-ra, az elődöntőben kínai vetélytársánál 15-4-re bizonyult jobbnak. A fináléban egy újabb kínai vívó következett, a londoni paralimpia aranyérmese végig vezetett Osváth ellen, és végül 15-7-re nyert. "Sosem jó érzés másodiknak lenni, de most nem vagyok csalódott, óriási élmény volt a döntőt a főpáston, ennyi néző előtt vívni" - mondta Osváth. "Köszönöm a szurkolók bíztatását, rengeteget segítettek."

 

Forrás: MTI

Címkék: vívás,