Visszavonulót fújt az USA-ban a Zynga

2013-10-09
A valaha jobb napokat látott Zynga - a közösségi játékok egykori legnagyobb fejlesztője - visszavonta online szerencsejáték liszensz iránti igénylését Nevadában – az okok nem teljesen világosak.

 

A döntést közel tíz hónappal azután hozták meg, hogy beadták egy valódi pénzes online pókeroldal liszenszének kérelmét az első olyan USA tagállamban, ahol engedélyezték az online szerencsejátékot. Már júliusban is voltak jelei, hogy változott a cég ezirányú álláspontja: akkor látott napvilágot a vállalat második negyedéves pénzügyi jelentése, és abban jelezték, hogy a Zynga véget kíván vetni korábbi terveinek, hogy valódi pénzes online pókert szolgáltasson az Ezüst Államnak is nevezett Nevadában. 

Úgy tűnik, ezt a szándékot aztán valóra is váltotta, hiszen a nevadai szerencsejáték hatóság friss közleménye szerint a Zynga visszavonta jelentkezését.

 

A Zynga elnök-vezérigazgatója és társalapítója, Mark Pincus júliusban távozott a cég éléről, helyét Don Mattrick tech-guru vette át. A 49 éves szakember korábban a Microsoft Xbox360 projektjén dolgozott. 

Elképzelhető, hogy ez a vezetőcsere is hozzájárult a Nevadával kapcsolatos döntés meghozatalához. De annak is lehet a jele, hogy a vállalat a jövőben inkább a meglévő ingyenesen játszható játékai minőségének javítására kívánja fordítani erőforrásait a valódi pénzes játékok erőltetése helyett.

A döntéshez köze lehet annak is, hogy lakosságát tekintve Nevada igencsak kis államnak számít, tehát meglehetősen kis piacról van szó. Ezt jól mutatja az is, hogy a Nevadában  már üzemelő két online pókeroldalnak, a wsop.com-nak és az Ultimate Pokernek csupán alig több, mint 200 játékosa van jelenleg.

 

A változás mindenesetre olyankor jött, mikor a Zynga igencsak nehéz pénzügyi helyzetben van. Az idei év második negyedében 231 millió dollár bevételt realizált, ami komoly, 31 százalékos visszaesés az előző évihez képest, és végül 16 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el.

Nem véletlen, hogy a cég az év közepén több költségcsökkentő intézkedést is meglépett, többek közt útilaput kötött alkalmazottainak közel 20 százalékának talpára, megszüntetett legalább 11 játékot, és többet eltávolított a különböző app store-okból. 

 

Az is közrejátszhatott a döntésben, hogy Nevada lakosságát tekintve kis államnak számít, és a jelenleg ott üzemelő két teremnek, a wsop.com-nak és az Ultimate Pokernek összese átlagosan csak alig több, mint 200 felhasználója van.

Könnyen elképzelhető, hogy egy ilyen befektetés egyszerűen nem éri meg a Zyngának most, hogy arra törekszik, hogy megtalálja a módját annak, hogy hogyan fordíthatná jobbra nemrégiben elromlott sorsát.

 
Címkék: online játék, póker,