Varga Mihály: a dohánytermékek utáni adóbevételek alakulását csak hosszabb távon lehet vizsgálni

2013-10-03
Elhamarkodott lenne Varga Mihály szerint két hónap adata alapján beszélni a dohánytörvény miatt kieső adóbevételekről, illetőleg azok pótlásáról; a nemzetgazdasági miniszter, Varju László (DK) írásban feltett kérdésére leszögezte: a hatásvizsgálathoz hosszabb időszaknak kell eltelnie és több tényezőt kell figyelembe venni.

 

 

A parlament honlapján olvasható a kérdés, és az október 1-i dátumot viselő válasz is.

A kérdés arra hivatkozik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett adatok szerint júliusban 6, augusztusban pedig 12 milliárd forinttal kevesebb jövedéki adó folyt be a dohánytermékek után, mint tavaly ugyanezekben a hónapokban. Ezeken túl az áfabevételek is csökkentek a tavalyihoz képest, e két hónap alatt 5 milliárd forinttal. A kiesés így 23 milliárd forint.

Varjú László ezekből az adatokból arra következtetett, hogy az éves adóbevétel kiesés 130-150 milliárd forint lesz, majd ezzel állította szembe a dohánykereskedők - várható - 50 milliárd forintos árrését. "Nem jártunk volna mindannyian jobban, ha azt az évi 50 milliárdot Önök trafiktörvény nélkül, egyenesen a költségvetésből juttatták volna barátaiknak és üzletfeleiknek?" - szólt a képviselő másik kérdése.

Varga Mihály válaszában kiemelte, hogy téves és elhamarkodott lenne a kiragadott három adatból egy rendszer működésére nézve következtetéseket levonni. Az az állítás, hogy két hónap alatt 23 milliárd forinttal csökkent a dohánytermékek utáni adóbevétel, nem vizsgálható a gazdasági kontextusból kiragadva. Múlt év júliusában és augusztusában - a várható adóemelés és a cigarettás dobozokon elhelyezett kombinált képes figyelmeztetések bevezetése miatt - a kereskedők nagy készleteket halmoztak fel. Emiatt magasak voltak az adóbevételek, míg idén - az új rendszerre való átállás okozta átmeneti hatásként - elsősorban augusztusban rendkívül alacsony volt az adóbevétel.

A kereskedők azonban idén augusztusban már kiugró, idei rekordnak számító, adójegy mennyiséget vettek át a NAV-tól, amelynek hatása főként a szeptemberi befizetésekben fog megmutatkozni. 

A miniszter visszautasította a képviselőnek azt a vádját, hogy a dohány koncessziót a kormány barátai kapták. Mint írta: a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság elnyerésére irányuló pályázatok értékelését a független testületként működő, Bíráló Bizottság végzi. "Ezért határozottan vissza kell utasítanom minden olyan, kérdésnek álcázott alaptalan vádaskodást, amely annak a látszatát igyekszik kelteni, miszerint a koncessziós jogosultságok a jogszabályokat és a tisztességes verseny alapelveit sértő módon kerültek kiosztásra" - fejezte be válaszát Varga Mihály.

 

Forrás. MTi