Van remény: Az EU már elkaszált egy hasonló lengyel döntést

2012-10-05
2012. július 19-én az Európai Bíróság jogellenesnek ítélte azt, hogy a lengyel kormány nem értesítette az Európai Bizottságot a szerencsejáték törvény módosításáról.

 

A 2010. január 1-én életbe lépett új lengyel szerencsejáték törvény többek közt megtiltotta, hogy kaszinókon kívül bárhol máshol nyerőgépeket üzemeltessenek. Három lengyel nyerőgép üzemeltető, a Fortuna, a Grand és a Forta vitatta azt a tényt, hogy Lengyelország nem egyeztette az Európai Bizottsággal a törvényt, jóllehet az a 98/34 irányelv értelmében vett „műszaki szabályokat” tartalmaz.

Az uniós irányelv alapján, amennyiben a jogszabályváltozás technikai változást tartalmaz az érvényben lévő szabályozáshoz képest, akkor alkalmazni kell az úgynevezett TRIS eljárást (Technical Regulations Information System). Ez kötelezi a tagállamokat, hogy értesítsék a Bizottságot és egymást a műszaki termékekre vonatkozó szabályok módosítása előtt, hogy biztosítsa az átláthatóságot és a rendeletek ellenőrizhetőségét, és erre 3 hónapos várakozási időt szab.

 

A Fortuna, Grand és Forta (C-213/11, C-214/11, C-217/11) ügyében született bírósági ítélet szerint

„… a 98/34 irányelv 1. cikkének 11. pontját úgy kell értelmezni, hogy a szerencsejátékokról szóló törvény rendelkezéseihez hasonló azon nemzeti rendelkezések, amelyek következtében a játékkaszinóktól és a játéktermektől eltérő helyeken korlátozódhat, mi több fokozatosan lehetetlenné válhat az alacsony nyeremény elérésére alkalmas játékautomaták üzemeltetése, az e rendelkezés értelmében vett „műszaki szabályoknak” minősülhetnek, amelyek tervezeteit az ezen irányelv 8. cikke (1) bekezdésének első albekezdése szerint közölni kell a Bizottsággal, amennyiben megállapítható, hogy az említett rendelkezések olyan feltételeknek minősülnek, amelyek jelentős módon befolyásolhatják az érintett termék természetét vagy értékesítését, amit a kérdést előterjesztő bíróságnak kell megvizsgálnia.”