Változások a mexikói nyerőgép szektorban

2014-01-14
Az Enrique Peña Nieto miniszterelnök által kiadott új rendelet 15 százalékkal növeli a nyerőgépek import adóját, emellett azonban egyre nagyobb a valószínűsége, hogy hamarosan engedélyezik a Las Vegasi stílusú hotel-kaszinókat.

 

Az új rendelet célja, hogy bizonyos korlátot szabjon az elmúlt években gyorsan terjedő szerencsejátékoknak.  A Mexikói Szerencsejáték Szövetség (AIEJA) által nyilvánosságra hozott legutóbbi adatok szerint 2013-ban legalább 90 ezer nyerőgép üzemelt az országban engedéllyel rendelkező 750 játékteremben. 

 

A tavaly októberben életbe lépett jogszabálymódosítás megtiltotta a kaszinóliszenszek birtokosainak, hogy engedélyüket harmadik fél részére bérbeadják, ami eddig meglehetősen általános gyakorlat volt Mexikóban. Változott a kaszinóengedélyek érvényességi ideje is: az eddigi 40-ről 25 évre csökkent. A pénznyerő gépeket üzemeltetők számára kiemelkedő fontosságú volt a rendelet életbe lépése, ugyanis tartalmazott egy meglehetősen bonyolult manővert, mellyel lehetővé vált, hogy a kaszinókban továbbra is üzemelhessenek a nyerőgépek.

 

A rendeletet elsősorban amiatt léptették életbe, hogy kikerüljék a Mexikói Legfelsőbb Bíróság egy küszöbön álló ítéletét a nyerőgépek legalitásával kapcsolatban. 2012 októberében, egy pár héttel hivatalból való távozása előtt az  akkori miniszterelnök, Felipe Calderon ugyanis megreformálta a szerencsejáték szabályozást, és világossá tette a nyerőgépek betiltását, kivéve azokét, melyeknek működését a kormány engedélyezi. A képviselőház vitatta a döntést, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, azzal érvelve, hogy a mexikói szerencsejáték törvény mindenféle megkülönböztetés nélkül tiltja a nyerőgépek üzemeltetését.

 

Enrique Peña Nieto elnök tavaly októberi reformja biztosította, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak már ne kelljen megvitatnia Calderon rendeletének jogszerűségét, hiszen a nyerőgépek a kaszinókban továbbra is üzemelhetnek, mivel a jogszabály szövege szerint a nyerőgépek a „számok vagy szimbólumok gépen keresztüli fogadása” megnevezésű kategóriába esnek, ami pedig engedélyezett.

 

Egy másik fejlemény a nyerőgépszektor számára, hogy a Mexikói Szerencsejáték Szövetség (AIEJA) által beadott új javaslat lehetővé tenné, hogy a hotelek előcsarnokában, illetve kimondottan szerencsejáték céljára fenntartott termében 20-30 nyerőgép üzemelhessen. Ha a jogalkotóknál is zöld utat kap az elképzelés, akkor a Cancun, Los Cabos vagy éppen Puerto Vallarta üdülőparadicsomaiba érkezők a közeljövőben már a szerencséjüket is megkísérthetik.

 

Az AIEJA elnöke, Miguel Angel Ochoa egy, a napokban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy bizonyos esetekben a hotel tulajdonosai és a szerencsejáték liszensz birtokosai közösen alakíthatnak ki kaszinókat, míg más esetekben a hotel egy olyan partnertől kölcsönözheti a nyerőgépeket, melynek erre engedélye van a kormánytól. Az új javaslat a Las Vegasban elterjedt modellt valósítaná meg bizonyos fokig, hiszen a hotelekben lévő kaszinókban étterem és bár is üzemelhetne, valamint különböző előadásoknak is helyet biztosíthatnának.

 

Valószínű tehát, hogy a 2014-es év kulcsfontosságú lesz a mexikói szerencsejátékipar számára, az új szerencsejáték törvényt a hírek szerint már februárban vitára bocsátják.