Clinton az esélyes, de Trump sem reménytelen – háromszoros pénzt hozhat a győzelme

2016-08-08
Javában zajlik az USA-ban az elnökválasztási adok-kapok - legutóbbi, hír, hogy a fogadóirodák csökkentették a Hillary Clinton győzelme esetére érvényes nyereményszorzót, miután Barack Obama kijelentette, hogy szerinte Trump „siralmasan felkészületlen” az elnökségre.

 

Barack Obama szerint Trump alkalmatlan arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen, és pártjának meg kellene vonnia tőle a támogatást. Obama megfogalmazásában a milliárdos üzletember „siralmasan felkészületlen” ahhoz, hogy elnök legyen. „Már a múlt héten megmondtam ezt, és Trump azóta is folyamatosan tanújelét adja ennek" – szögezte le Obama, aki a Demokrata Párt múlt heti philadelphiai elnökjelölt-állító gyűlésén bírálta élesen Donald Trumpot.

Trump Obama kritikájára úgy reagált, hogy Hillary Clinton az egész országot veszélybe sodorta a külügyminiszterként folytatott levelezésével.

 

A fogadóirodák ezek után villámgyorsan csökkentették a Hillary Clinton győzelme esetén adott nyereményszorzót: ha novemberben ő nyeri a választást, a most rá fogadók a pénzük 1,35-szeresét kapják vissza. A múlt heti Demokrata Konvenció előtt Clinton oddssza még 1.50 volt. 

Republikánus riválisa, Donald Trump szorzója ugyanakkor a saját konvenciója előtti 2.63-ról 2.75-re emelkedett, azaz a fogadóirodák szerint valamelyest csökkent annak esélye, hogy ő legyen az elnök.

 

Hillary Clinton volt pártbeli vetélytársa, Bernie Sanders kampányfőnöke szerint a republikánus Donald Trump ugyanakkor megnyerheti az elnökválasztást. Jeff Weaver kampányfőnök erről a Politico című lapnak adott interjúban beszélt. A kampányszakember szerint Hillary Clinton "nem eléggé dühös, miközben a szavazók hetven százaléka dühös, mert úgy gondolja, hogy az ország rossz irányban halad"…  "Természetesen azt gondolom, hogy Hillary Clinton győzhet, igen... de az eredmény sokkal szorosabb lesz, mint azt sokan gondolnák. Néhányan a demokrata táborban úgy vélekednek, hogy Trump akkora bohóc, hogy Clinton már meg is nyerte a választást. Csakhogy szerintem Trump nagyon veszélyes ellenfél és elég ügyes ahhoz, hogy akár ő nyerjen" - fejtegette Jeff Weaver. 

 

A demokraták elnökjelöltjének támogatottságáról naponta tesznek közzé felméréseket, és az eredmények folyamatos erősödést jeleznek. A CNN/ORC felmérése szerint Clinton augusztus 2-án már 9 százalékponttal vezetett Trump előtt (az előbbit a megkérdezettek 52, ez utóbbit a 43 százaléka támogatta). Előző nap még hat százalékpontos volt a különbség Clinton javára.

Mivel azonban az Egyesült Államokban - a választási rendszerből következően - nem országosan választanak elnököt, hanem az egyes államokban, így döntő lehet, hogy az úgynevezett billegő államok melyik jelöltet támogatják majd - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Arra a riporteri felvetésre, hogy néhány hete még a republikánus Donald Trump vezetett 6 százalékkal, nemrég viszont már a demokrata párti Hillary Clinton 9 százalékkal, a szakember úgy reagált: nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a közvélemény-kutatási adatok hullámzásából, mert még messze van a választás.

 

Korábbi politikai témájú fogadásokból tudjuk, hogy némely esetekben a fogadóirodák jobban meg tudják jósolni egy-egy választás végkimenetelét, mint a közvélemény kutatók. Ennek ellenkezőjére is van persze példa, legutóbb épp a Brexit referendum kapcsán vallottak kudarcot az oddsmesterek. 

 

Jelenleg mindenesetre az irodák egyöntetűen Hillary Clintont tartják esélyesebbnek, de hogy ez az esemény a fogadóirodák előjelző státuszát erősíti vagy gyengíti-e majd végül, az csak a novemberi választások után fog kiderülni.    

 

 

Címkék: fogadás,