Újra terjednek a lottónyereményt ígérő e-mailek

Ki ne szeretné elhinni: ÖN NYERT! Vagy mégsem?

 

Mostanában megint elszaporodtak a nagy nyereménnyel vagy örökség átruházásával kecsegtető levelek az interneten. Legyünk nagyon óvatosak!

 

Mindenkinek legszebb álmai közé tartozik pár milliót nyerni a lottón. Van, aki tesz is érte, és rendszeresen játszik, ami bizonyos korlátok között kitűnő szórakozás. Ha rendszeresen játszunk, nem annyira feltűnő, ha e-mailt kapunk arról, hogy nagy nyeremény ütötte markunkat, csak a bankszámlaszámunkat kell megadnunk, hogy átutalják. Gyanúsabb a dolog, ha sohasem nyúltunk lottószelvény után, mégis hasonló örömhírről tájékoztatnak.

 

Azt ajánljuk, minden esetben nagyon óvatosan járjunk el. Tudnunk kell, hogy a lottótársaságok ritkán tudják elérhetőségünket, hiszen szelvényünket a pultnál anonim vásároljuk. Inkább csak a lottó-közvetítőknél való regisztrációkor vagyunk nevesítve a társaság felé, de nyerés esetén a nagy összegű nyereményeket ők sem utalják csak úgy át a számlánkra, hanem legfeljebb felszólítanak arra, hogy keressük meg a lottótársaság nagynyertes vonalát, ahol aztán egy személyes találkozóra hívnak be minket. Tehát nem megy ez olyan könnyen.

 

Az ilyen e-mailekhez tartozó csatolmányokat inkább soha, vagy ha nagyon kíváncsiak vagyunk, csak vírusvizsgálat után nyissuk meg. Saját, személyes e-mail címünket soha ne tegyük nyilvános honlapon közzé, ha nagyon muszáj, írjuk ki, hogy "kukac" vagy használjunk más jelet helyette, hiszen a robotok a kukac jelét keresve bukkannak rá a címekre. A legjobb, ha hírlevélfeliratkozásoknál, cégeknél való regisztrációkor egy másodlagos e-mail címet adunk meg, és a sajátunknál használjunk spam szűrőt. 

 

Végül az aranyszabály: soha senkinek ne utaljunk pénzt azért, hogy az esetleges nagyobb összeget megkapjuk, különösen ne többezer kilométerre lévő országokba. Sajnos azzal szembesülhetünk, hogy a csalók az egész bankszámlánkat leürítik egy ilyen tranzakció után.

 

Az alábbi linken konkrét, lottónyereményt ígérő levelek is megtekinthetők.