Újabb skalpot követelt a francia szerencsejáték adó

2012-07-09
A francia szerencsejáték piacot sújtó meglehetősen kemény adórendszernek ezúttal a francia telekommunikációs óriásvállalat, az Iliad esett áldozatul, megszűnik a Chilipoker.fr oldal.

 

Az Iliad nyilvánosságra hozta, hogy az Iliad Gaming az utóbbi két évben, mióta megnyílt a szabályozott francia piac, 4 millió eurót veszített - 2011-ben csupán 1,2 millió eurós forgalmat produkált. A bezárásra kerülő oldalakat (Chilipoker.fr és Chilipari.fr) a Chilipoker.com tulajdonosával, a Gameinvest Holdings-szal közösen üzemeltették.

A Chilipari.fr sportfogadó portál július 9-től, a Chilipoker.fr pedig a következő hetekben fog leállni, a felhasználók pénzét visszafizetik. Az Iliad Gaming Turbopoker-e továbbra is üzemel a Playtech francia iPoker hálózatán, azonban a domain tulajdonjogát átadják egy harmadik fél részére.

 

Thomas Reynaud, a vállalat pénzügyi vezetője elmondta, hogy az Iliad gaming vesztesége – mely 2011-bem elérte a 2,8 millió eurót – kezelhető, azonban a francia piac gazdaságilag túlságosan nehéz. Az Iliad veszteségei még ráadásul elhalványulnak a többi szolgáltatóé mellett. A BetClic Everest, a BetClic, az Everest Poker, az Expekt és a Bet-At-Home brand-ek tulajdonosa, 2011-ben nettó 90 millió euró veszteségről számolt be, melynek fő okaként a cég fő célpontját jelentő francia piac adórendszerét jelölték meg. Az LB Poker, melynek tulajdonosa a volt francia lottómonopólium, az FDJ; a földi kaszinókat üzemeltető Groupe Lucien Barriere és az On Line 3D Gaming nettó 30 millió eurós veszteséget jelentett, egy csupán 3,37 millió eurós forgalom mellett.

 

A francia szabályozó hatóság, az ARJEL által kiadott 45 liszenszből 2012 májusában már csak 32 volt aktív úgy, hogy sok cég, például a vezető olasz hálózati szolgáltató, a Microgame még azelőtt visszavonatta a liszenszét, hogy belépett volna a piacra, mivel véleménye szerint a jelenlegi adórendszer mellett nehezen építhető fel egy fenntartható vállalkozás.

Míg az ARJEL javaslata az volt, hogy a bruttó játékbevétel legyen az adó alapja, ne pedig a téteket adóztassák (jelenleg a forgalom után fizetendő a 8,8%-os adó), az előző kormány elvetette ezt az ötletet. A szolgáltatók szerint ez az adórendszer, úgy, hogy nincs kaszinó liszenszük, mellyel csökkenteni tudnák a kockázatot, a franciák monopolhelyzetben lévő két vállalatának, a PMU-nak és az FDJ-nek kedvez. A bevezetett adó miatt olyan nagy szolgáltatók, mint a William Hill, a Sportingbet, a Betfair és a Ladbrokes úgy döntöttek, hogy nem lépnek be a .fr piacra.