Újabb nyertes perel az elcsalt lottósorsolás miatt

2017-10-21
Egy évtizeddel az után, hogy Amir Massihzadeh nyert a lottón, két állami hivatalnok kereste fel a megdöbbentő hírrel: valószínűleg ő az egyetlen jogos tulajdonosa annak a 4,8 millió dolláros jackpotnak, melyen annó hárman osztottak.

 

A coloradói, Boulderben élő férfinak elmondták, hogy a másik két ember, aki vele együtt nyert azon a bizonyos 2005-ös sorsoláson, érintett volt abban az Eddie Tipton-féle összeesküvési és csalási sorozatban, mely során több államban is meghekkelték a lottósorsolásokat. 

 

A 62 éves Massihzadeh ezután pert indított a nyeremény további kétharmadáért, hiszen jogosan úgy érzi, hogy az őt illeti. Massihzadeh annó az egyösszegű kifizetést választotta, így 800.000 dollárt kapott (amiből az adók levonása után 568.900 dollár maradt) – beadványában azt kéri, hogy ezt az összeget triplázzák meg. 12 év elmaradt kamataival felszorozva összesen 4 millió dollárra tart igényt. 

 

Hiába van tehát már a korábban a lottósorsolások biztonságáért felelő Eddie Tipton börtönben, továbbra is folyamatos fejfájást okoz a lottótársaságoknak. Mint emlékezetes: Tipton meghekkelte a lottósorsolást végző szoftvert, hogy az év bizonyos napjain (május 27-én, november 23-án és december 29-én) az ő számait húzzák ki.  2005 és 2011 között Tipton, testvére, valamint egy barátja ily’ módon 2,61 millió dollárnyi lottónyereményhez jutott négy államban. Tiptont akkor kapták el, mikor egy 14 millió dolláros jackpotot akart felvenni, anonimen, gyanús körülmények között. A lottótársaság nyomozást indított, melybe aztán a rendőrség is bekapcsolódott. Egy biztonsági kamera felvételének segítségével Tipton nyomára bukkantak, aki végül beismerte tették, és 25 éves börtönbüntetésre ítélték.

 

Massihzadeh már évek óta lottózott, gyakran vett pár szelvényt. Mint a legtöbb amerikai, ő is gépi számokkal játszott (tehát nem saját számokat választott, hanem a számítógép véletlenszám-generátorától kért számokat). A férfi a bírósági iratok szerint „meglepődött és sokkos állapota került” mikor kiderült, hogy övé az egyik olyan szelvény a háromból, melyen mind a hat szám egyezett a kisorsoltakkal.

 

Akkoriban persze Massihzadeh-nek (és ami azt illeti senki másnak) fogalma sem volt arról, hogy a másik két nyertes az ügyészség által később „a tökéletes 21. századi bennfentes meló” néven illetett csalás összeesküvői. 

 

Eddie Tipton arra a sorsolásra az akkor Texas-ban élő testvérével, Tommy-val játszatta meg az előre beállított számokat Coloradóban. Tipton később az egyik barátját kérte meg, hogy vegye fel a nyereményt. A harmadik szelvénnyel pedig egy Cuestion de Suerte LLC nevű vállalkozás vette fel a nyereményt, ami két olyan texas-i ügyvéddel hozható kapcsolatba, akik Tommy Tipton munkatársai voltak.

 

“Bár Tiptonék beleegyeztek, hogy visszafizetik a lottótársaságtól kapott pénzt, a lottótársaság nem volt hajlandó kifizetni Mr. Massihzadeh követelését.” – áll a bírósági beadványban.

 

Ez egyébként már a harmadik olyan per, amit Tipton ügyködése miatt indítottak a bíróságon a játékosok.

 

Többszázezer ember - akik azokra a napokra vettek lottószelvény, mikor Tipton meghekkelt programrésze akcióba lendült - csoportosan indított pert, azzal érvelve, hogy azok a sorsolások nem voltak ténylegesen véletlenszerűek. 

 

Egy férfi pedig, aki 2011-ben nyert meg egy jackpotot szintén beperelte az iowai lottótársaságot, mondván, hogy a nyereménye nagyobb lett volna, ha tovább halmozódik a Tipton által egy héttel korábban elvitt jackpot.

 
Címkék: lottó,