Újabb liszenszeket adtak ki Romániában, a Unibet is a befutók között

2015-09-04
A román szerencsejáték hatóság a napokban 10 újabb szolgáltató liszenszkérelmét hagyta jóvá, így mostantól többek közt a Unibet, a PokerStars és a 888 is legálisan üzemelhet az országban.

 

Románia idén tavasszal jelentette be, hogy szabályozottá teszi online szerencsejáték piacát. A román állam igencsak megkéri a piacra lépés árát, hiszen a jövőben az országban működni kívánó szolgáltatóktól 2009-ig visszamenőleg 20 százalékos adót követelnek a román játékosoktól származó online bevétel után. A visszamenőleges adóból a román kormány a becslések szerint 90-100 millió eurós bevételhez jut.

 

Első körben csupán három online szerencsejáték szolgáltató kapott átmeneti liszenszet (a Stanely Bet Romania, a NetBet és a Winmasters); a mostani hullámban 10 újabb vállalat kapta meg az engedélyt. Az újonnan piacra lépők között több jól csengő név is szerepel, így a Unibet (mely így már nyolc EU tagországban rendelkezik helyi engedéllyel), a 888, az Amaya Gaming PokerStars és Full Tilt brandjei, a Betfair, a Sportingbet. Liszenszet kapott rajtuk kívül még a román Casa Pariurilor, a cseh Fortuna, a Superbet és a Mozzart Bet.  

Nem szerepel a listán a Bwin.party, annak ellenére, hogy Norbert Teufelberg múlt héten bejelentette, hogy vállalják 7,9 millió euró visszamenőleges adó befizetését. A nagyok közül nem lesz jelen a piacon a Ladbrokes és a William Hill, akik az év elején, mikor meghallották a „visszamenőleges adó” kifejezést, azonnal kivonultak Romániából.

 

A most kiadott átmeneti liszenszek 2015. december 31-ig érvényesek, a végleges engedélyek a hírek szerint 10 évre szólnak majd.

 

Januárban a román kormány módosított a játékosok nyereményére vonatkozó adókulcsokon is. A 132 eurónál kisebb nyeremények most adómentesek, a 133 és 15.000 euró közöttiekre 1%, a 15.001 és 100.000 euró közöttiekre 16%, a fölött pedig 25% adót kell becsengetniük a szerencsés játékosoknak az államkasszába.