Újabb fidesz-közeli kaszinó nyílt – teljes a magyar kaszinópiac

2019-07-24
A miskolci kaszinó megnyitásával teljessé vált a hazai kaszinópiac: koncessziós jogokhoz kötve ugyanis összesen 11 kaszinó működhet jelenleg Magyarországon.

 

A miskolci kaszinó megnyitásával Rákosfalvy Zoltán - Borkai Zsolt győri polgármester ügyvédje - a második legnagyobb kaszinótulajdonos lehet Magyarországon, ugyanis ő a tulajdonosa a Casino Win Miskolc Kft.-t is birtokló TREFF-KLUB Kft.-nek, amely a győri és a pécsi kaszinót is működteti. Rákosfalvynál csak Andy Vajna birtokolt több kaszinót, a januárban elhunyt üzletemberhez öt kaszinó tartozott – írja a napi.hu.

 

A lap megjegyzi, hogy nem világos, miért pont Rákosfalvy kapta a kaszinónyitási engedélyt, hiszen alapvetően ügyvéd, nem sok köze volt a szerencsejáték iparhoz. A szerencsejáték-törvény szerint az illetékes miniszter a "megbízható" szerencsejáték-szervezővel nyilvános pályázat kiírása nélkül is megkötheti a koncessziós szerződést. 

 

A 24.hu felhívta rá a figyelmet, hogy ugyan egyre többet keresnek, de egyre kevesebbet adóznak a magyar kaszinók. A 10 magyar kaszinó összesen 38,7 milliárd forint bevételt hozott 2018-ban, ebből 11,5 milliárd forint profitot tett el. Mindezek után kellene adózniuk és koncessziós díjat fizetniük, ezt viszont az állam nagylelkűen elengedi, hiszen a koncessziós díjat le lehet vonni a kaszinók adójából. A magyar kaszinóknak 2018-ra összesen 4,6 milliárd forint koncessziós díjat kellett volna befizetnie, ennyit engedett el az állam. Így a 2017-es 4,7 milliárd után tavaly 3,9 milliárd forint játékadót fizettek be ezek a cégek.