Újabb felhők gyülekeznek a bitcoin háza táján

2014-02-10
Az orosz hatóságok óva intenek a bitcoin használatától, mivel meglátásuk szerint az egyre terjedő fizetőeszköz pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására is használható. Szerintük illegális azt párhuzamos fizetőeszköznek minősíteni és azt használni az országban.

 

"Név nélküli fizetést lehetővé tévő fizetési módok és cyberpénzek - ideértve a bitcoint is - használata nagyon nagy méreteket öltött. Ezek pénzhelyettesítő eszközök, melyek nem használhatók magánszemélyek és jogi személyek által" - jelentette ki az Orosz Főügyészi Hivatal február 6-án. Hangsúlyozták, hogy az orosz törvények szerint a rubel az egyedüli hivatalos fizetőeszköz az országban, és bármilyen más pénzegység vagy pénzhelyettesítő használata illegális.

 

Ezt a bejelentést az orosz Központi Bank január 27-i nyilatkozata előzte meg, miszerint a bitcoin kereskedelem erősen spekulatív jellegű, és igen nagy a kockázata a hirtelen értékvesztésnek. Az Orosz Főügyészi Hivatal együttműködik a Központi Bankkal és a hatóságokkal a pénzhelyettesítő eszközök szabályozások szigorításán.

 

Nincsenek egyedül a bitcoin elleni harcban az oroszok. Decemberben Kína jelentette be, hogy a hatalmas országban betiltják a fizetőeszközt. Minden ilyen bejelentés negatív hatással van a cyberpénz árfolyamára, de olyan bejelentések is befolyásolják, mint amit az egyik kereskedőlánc, az Mt. Gox Blocks tett múlt hét pénteken, február 7.-én.

 

A világ harmadik legjelentősebb bitcoin kereskedője ugyanis - elvileg csak a hétvégére - korlátozta a bitcoin forgalmát. Ők nem jogi megfontolásból, hanem azért, mert hónapok óta gondok voltak a bitcoin kifizetésekkel, az ügyfelek csak nehézkesen tudtak tranzakciót lebonyolítani, a cég állítása szerint a megnövekedett forgalom miatt.

 

Így hétvégére teljes leállítást hirdettek, hogy a hibát technikailag orvosolni tudják, ígéretük szerint hétfő reggelig minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Ám csak erre a picike hírre pénteken pár óra alatt majdnem 10%-ot esett a fizetőeszköz árfolyama, a három legnagyobb bitcoin kereskedőnél így alakultak az árak:

 

BitStamp: $716 

BTC-e: $718 

Mt. Gox: $725

 

A bitcoint ugyanakkor egyre több helyen elfogadják azokban az országokban, ahol használata nem ütközik (egyelőre) törvénybe. Nem kell sokáig keresnünk, hogy bitcoint elfogadó étteremre, kaszinóra, vagy szerencsejáték oldalra bukkanjunk.