Új adót vet ki a szerencsejáték cégekre Románia

2019-01-14
A román szerencsejáték piac az új évtől kezdve még kevésbé lesz vonzó a szolgáltatók számára, miután a kormány egy új, forgalom után fizetendő 2 százalékos adót vezetett be.

 

Röviddel a karácsony előtt a román kormány sürgősségi rendeletet adott ki, amely számos iparágban szigorú adókat vet ki, beleértve a pénzeszközök „kapzsiság adóját” és a távközlési szolgáltatók forgalmának 3%-os adóját. A változtatások hivatalosan január 1-jén léptek hatályba.

 

A rendeletben szerepel egy, a szerencsejáték szolgáltatók forgalma után fizetendő új adó bevezetése is, melyet a kormány eufemisztikusan „szerencsejáték-részvételi díjnak” nevez. Az eredeti terv szerit az online szolgáltatóknak 5%-os forgalmi adót kellett volna fizetniük, míg a szárazföldi üzemeltetők megúszták 3%-kal. Mindezt a meglévő 16%-os adó mellett kellett volna fizetni, amelyet az üzemeltetők eddig is fizettek a tiszta játékbevétel után.

 

A kormány december 29-én aztán kiadott egy módosított rendeletet, mely valamelyest csökkentette az adó mértékét, mégpedig a forgalom 2 százalékára, melyet a szolgáltatóknak havonta, és először február 25-én kell befizetniük.

 

Nem ez az első alkalom, hogy a román kormány az ágazatot szorongatja. 2015-ben, mikor Románia „liberalizálta” online szerencsejáték piacát, a kormány az utolsó pillanatban közölte, hogy az összes szolgáltató, mely be akar lépni a szabályozott piacra, 2009-ig visszamenőleg 20 százalékos adót köteles fizetni a román játékosok utáni bevételéből.

 

Jelenleg 22 szolgáltató van jelen a román piacon, melyek profitját az új adó igen érzékenyen fogja érinteni. A 888, mely nagyszabású pókerversenyt tervezett Romániában márciusban, már be is jelentette, hogy beszüntetni minden marketing tevékenységét az országban, mely annak a jele is lehet, hogy a kivonulást tervezik.

 

A GEP 114/2018-es rendelet szerint az online szerencsejáték szolgáltatóknak a jövőben évente 5.000 eurót, a földi szolgáltatóknak pedig 1.000 eurót is kell pluszban fizetniük, ha bent akarnak maradni a piacon.

A nyerőgépek után fizetendő fix díj 2.600 euróról 3.600 euróra emelkedik.