Új, óriási adókötelezettség áll a spanyol szerencsejáték liszenszek útjába

2012-05-14
A négy évre visszamenőlegesen kivetett óriási adókötelezettség azt jelentheti, hogy a legnagyobb pókertermek nem kapnak engedélyt június 1-én Spanyolországban.

 

Múlt hét végén a fortunaweb is beszámolt róla, hogy június 1-vel indul a legális online póker Spanyolországban. A legújabb hírek azonban kétségessé teszik mindezt… A spanyol kormány legújabb döntése értelmében ugyanis a szerencsejáték liszenszért jelentkezőknek négy évre visszamenőlegesen meg kell fizetniük a szolgáltatás adóvonzatát. Ez az új helyzet azért roppant váratlan, mert a tervek szerint három hét múlva esedékes a liszenszek kiadása.

 

Ez a last-minute törvénymódosítás kétségessé teszi, hogy mely szolgáltatók is fognak liszenszet kapni június 1-vel. A Pokerfuse értesülései szerint az új szabályozás értelmében a legnagyobb szolgáltatók némelyikének az utóbbi négy év  alapján óriási adófizetési kötelezettsége keletkezett: a bwin.party 60 millió eurót, a Sportingbet/Miapuesta 50 millió eurót, a PokerStars pedig 200 millió eurót kellene, hogy befizessen a spanyol államkasszába.

A hírek szerint a PokerStars fontolgatja, hogy befizeti az összeget, azonban sok szolgáltató úgy dönthet, hogy visszavonja a jelentkezést. Azok a pókertermek, melyek kisebb mértékben vannak jelen a spanyol piacon – például a Ladbrokes és a William Hill – jóval kisebb kötelezettséggel néznek szembe, és így jobb pozícióval indulhatnak, ha néhány nagyobb szolgáltató visszavonulót fúj.

 

Spanyolországban a 2011. februárjában elfogadott új szerencsejáték törvény alakította ki az online szerencsejáték kereteit. A törvény értelmében a szolgáltatók 2012. január 1-től csak érvényes liszenszek birtokában működhetnek a piacon. Ezzel egyidőben moratóriumot is hirdettek, miszerint az  első liszensz kibocsátásáig a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket, amennyiben 2011. júliusától elkezdik befizetni a vonatkozó adókat.

 

A 2011 végétől hatalmon lévő új spanyol kormány, azonban most úgy döntött, hogy ez a júliustól kivetett adó nem elég, fizessék be 2008-ig visszamenőleg, annak ellenére, hogy 2011 előtt nem is létezett online szerencsejáték törvény. Érthető módon sok szolgáltató szembeszáll a döntéssel, és a június 1-i határidőig még várható egy kis huzivoni.