Tyereskova is fut az olimpiai lánggal

2013-07-09
Három hónappal a láng fellobbanása előtt a szervezőbizottság közzétette néhány résztvevőnek a nevét a szocsi téli olimpia fáklyáját vivők közül.

 

Az egyik legismertebb a lánggal majdan futók sorában a világ első női űrhajósa, Valentyina Tyereskova, aki tovább erősíti az oroszországi havas-jeges ötkarikás játékok "kozmikus" vonulatát: pár hete már bejelentették, hogy űrsétára is küldik a jövő februári csúcsesemény fáklyáját. A tervek szerint még az előtt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkezik, hogy október 7-én, a görögországi Olümpiában fellobban a láng. Az ISS-en, 400 kilométerre a Földtől, két orosz asztronauta viszi majd ki az űrbe az akkor még alvó fáklyát.

 

A 76 éves Tyereskován kívül a frissen megnevezett földi "lángszállítók" között van a négyszeres olimpiai bajnok tornász, Alekszej Nyemov és a műúszásban háromszoros ötkarikás aranyérmes Marija Kiszeljova is. Az Oroszország valamennyi régióját képviselő fáklyavivőket 140 ezer jelölt közül választották ki ez év januárja és májusa között.

 

A láng fellobbanása napján Moszkvából kezdi meg útját, s a téli játékok történetének leghosszabb stafétájában mintegy 14 ezren viszik majd négy hónapon, 65 ezer kilométeren és 2900 településen át egész Oroszországot bejárva, míg végül február 7-én megérkezik Szocsiba.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény,