Finisben a 2,38 milliárd eurós karácsonyi lottóláz!

2017-12-20
Finisben a világhírű, hagyományos karácsonyi spanyol lottó, a világ legnagyobb nyereményalapját kínáló El Gordo Navidad szelvényeinek árusítása – közel 749 MILLIÁRD forintnyi nyeremény vár gazdára!

 

Az El Gordo Navidad elnevezésű lottót immáron több mint 200 éve (1812 óta), minden évben december 22-én sorsolják. A sorsolás a spanyoloknál valóságos népünnepélynek számít, hiszen a lakosság 98 százaléka játszik ezen játékon, és fejenként átlagosan 70 eurót költenek El Gordo szelvényekre. Ilyenkor azok is szívesen beszállnak a játékba, akik amúgy nem lottóznak, mivel a családok, barátok és munkaközösségek, sőt egész falvak is közös sorsjegyvásárlásokat szerveznek; sokan karácsonyi ajándékba adják illetve kapják a szelvényeket. 

2013 elején bejárta a világsajtót a hír, miszerint egyetlen férfi kivételével egy spanyol falu minden egyes tagja 29 millió forintnak megfelelő összeggel részesült a közösen vásárolt El Gordo lottószelvénnyel nyert 950 millió dolláros nyereményből. 

 

A szervezők a játék tévés reklámjára is minden évben kiemelt figyelmet fordítanak, a két évvel ezelőtti a „Justin” című, Pixar-stílusban elkészített, szívet melengető rajzfilmecske hamar az ünnepi szezon harmadik legnépszerűbb reklámja lett, számos nagy nemzetközi márka filmjét megelőzve.

A tavalyi szpot is méltán pályázhatott a legszívhezszólóbb alkotás címére - a film főhőse egy nyugdíjas tanárnő volt, aki a tévében elcsípte az egy évvel korábbi karácsonyi lottósorsolás ismétlését, azt hitte, hogy az az aktuális sorsolás, és boldogan konstatálta, hogy övé a főnyeremény. Fia és unokája nem akarták elkeseríteni, ezért gyorsan mindenkinek szóltak a városban, hogy ünnepeljenek együtt az idős hölggyel...  

 

Mi is ez a karácsonyi lottó?

 

A játék egyik legnagyobb vonzereje (hatalmas nyereményein kívül) az, hogy a szervezők a nyereményalap 70 százalékát visszajuttatják a játékosoknak (más lottójátékok esetén ez maximum 50 százalék szokott lenni), és a nyerési esély jóval nagyobb a megszokottnál – minden hét szelvényből egy nyer valamekkora összeget! 

 

Az El Gordo Navidad valójában nem a nálunk is megszokott lottóra, hanem inkább a tombolára hasonlít, hiszen nem nekünk kell számokat megjelölnünk, hanem minden szelvényen van egy ötjegyű sorszám (00000-tól 99999-ig), ami egyben a nyerőszám is. Idén 99999 számot nyomtatnak ki 160 szériában. A tombolajegyeket ívenként - spanyol nevén billete-ként – bocsátják ki, és minden billete 10 szelvényt (decimo) tartalmaz. Egy teljes ív (10 szelvény) 200 euróba kerül, de a szelvények külön-külön, egyesével is megvásárolhatóak, 20 eurós áron.  

 

 

 

A sorsolást idén is december 22-én tartják a madridi Teatro Realban a megszokott módon, egy 3 órás műsor keretében, melyet a spanyol televízió élőben közvetít. A sorsolás alatt két óriási gömb pörög - az egyikből a nyertes számot, a másikból a nyeremény összegét húzzák ki. A kihúzott számokat a hagyományoknak megfelelően iskolás gyerekek éneklik el a közönségnek.  

 

 

 

A szervezők idén 2,38 milliárd eurónyi, azaz közel 749 milliárd forintnyi nyereményt osztanak szét a szelvénytulajdonosok között. A fődíj 4 millió, a második díj 1,25 millió, a harmadik díj 500 ezer, a negyedik díj pedig 200 ezer euró tömbönként és szériánként. Ezeken a nagydíjakon kívül kisorsolnak még többek közt nyolc darab 60 ezer eurós, és 1.794 darab 1.000 eurós nyereményt is. A sorsolásról és a nyereményekről részletesen korábbi cikkünkben, illetve a theLotter online lottózó oldalán olvashatnak.

A szelvények árusítása a sorsolásig, illetve addig tart, míg el nem fogynak a sorszámok.

 

Hogyan lehet játszani?

 

Mióta léteznek online lottózók, nem csak Spanyolországban, hanem a világ minden táján óriási a kereslet a szelvényekre, hiszen az El Gordón természetesen nem csak spanyol állampolgárok játszhatnak. Az online lottózók – így theLotter, és a LottoSend is különféle akciókkal készülnek a karácsonyi szezonra és az El Gordo sorsolására, aki tehát szeretne részt venni a karácsonyi lottón, még pont időben van, mert jelenleg még több sorszám közül válogathat.   

Spanyol karácsonyi lottó vásárlása a theLotter oldalán

Spanyol karácsonyi lottó vásárlása a LottoSend oldalán