Szlovákiában emelkedik a szerencsejáték-adó

2012-12-06
A szlovák pénzügyminisztérium javaslata szerint a jövő évtől némely szerencsejáték után magasabb járulékot kell fizetni, és bevezetésre kerülnek az ezzel kapcsolatos függőség enyhítését célzó intézkedések is.

 

A parameter.sk értesülései szerint a szlovák pénzügyminisztérium javaslata szerint a jövő évtől némely szerencsejáték után magasabb járulékot kell fizetni, és bevezetésre kerülnek az ezzel kapcsolatos függőség enyhítését célzó intézkedések is. 

A törvénymódosítás célja, hogy csökkentse a nyilvánosság érdeklődését a szerencsejátékok iránt. Szűkítik annak feltételeit, hova helyezhető ki a nyeremény magasságáról, vagy egyáltalán a nyereményről szóló felhívás. Ez azt jelenti, hogy a játéktermen kívül nem helyezhetik ki a jackpotot vagy egyéb nyereményt jelző táblákat, és úgy kell elhelyezniük, hogy az a helyiségen kívülről ne látszódjon.

Egy további javaslat szerint köteleznék a játéktermek üzemeltetőit, hogy a játékgépeken tüntessék fel az anyagi és nem anyagi függőségekkel foglalkozó intézmények elérhetőségét. Növekszik egyúttal a fogadások készpénzbevételeiből, illetve az ún. karitatív lottó után fizetendő járulék aránya 5,5%-ról 6%-ra. A szorzós fogadások esetén pedig a készpénzbevételekből 5-ről 5,5%-ra.

A pénzügyminisztérium minden nyerőgép után a jelenlegi 1900-ról 2100 euróra növeli a fizetendő átalánydíjat. Növekszik mindemellett egyéb játékgépek, illetve a videojátékok után fizetendő járulék is.

A szavazás során nem ment át több ellenzéki módosító javaslat sem. Pavol Zajac (KDH) például azt szerette volna, ha megmarad az adóhivatal ellenőrző feladata e téren, valamint ezt a hatáskört megkapná az adott település is. Egyúttal bevezette volna, hogy a játéktermek működési idejét a község hagyja jóvá.

Daniel Lipšic és Jana Žitňanská megtiltotta volna a játéktermek üzemeltetését az iskolák 200 méteres körzetében. 

Mint ismeretes nálunk 2012. október elején egy tollvonással betiltották a pénznyerő gépek üzemeltetését.

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: adó, EU jog, nyerőgép,