Szerencsejáték Zrt.- Simicska helyett most Vajna a nyerő?

2015-02-11
A megszokottól eltérően a Szerencsejáték Zrt. decemberi szerződéseiben nyoma sincs a szokásos, Simicska Lajoshoz köthető Mahir Cityposter szerződésnek, kapott azonban a Vajna vezette Filmalap 457 milliót. Nézzük a részleteket.

 

2012 és 2013 decemberében is kelt szerződés a Szerencsejáték Zrt. és a Mahir Cityposter Kft. között, miszerint egy évre közterületi reklámokat rendelt a szerencsecég 117 millió forint értékben. Ez alapján kerültek fel a már megszokott Szrt. hirdetések a közlekedési eszközök oldalára és az óriásplakátokra is. A 2014. decemberében kelt megállapodások listáján azonban hiába kerestük a megállapodást, nem találtuk.  Ugyanígy nem kötött a cég nagy, globális reklámszerződést a Vivaki Hungary Kft.-vel, aki a korábbi években évi 4 milliárd forint értékben intézte az óriáscég marketing költéseit. Ehelyett az év végén inkább kisebb, alacsonyabb értékű reklámszerződéseket találtunk, mint pl. a tv2-vel 8 - 50 millió forint értékben.

 

Az eredményközlés terén is kiesett a pixisből a Simicska érdekeltségű rádió, helyette 2015-től újból a Kossuth Rádión hallgathatjuk meg a nyerőszámokat 42 millió forintért. Igaz, a Magyar Nemzet még megmaradt, de a Nemzeti Sporttal ellentétben velük csak januárra kötöttek szerződést a játékeredmények leközlésére.

 

Míg 2013-ban év végén az ország (kormány) kedvenc focicsapata, a Ferencváros kapott negyedmilliárd forintot, addig most az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. kapott 457 milliót ’Támogatható filmalkotások támogatása’ jogcímen. Ez a támogatási megállapodás nem összekeverendő azzal, hogy a törvény alapján a Hatoslottó játékadójának 80%-át ennek a szervezetnek a működtetésére kell fordítani, az más úton érkezik meg a céghez. 2013-ban például  a költségvetésen keresztül, közvetett módon 4,4 milliárd forint került a Magyar Nemzeti Filmalapba, tehát a Hatoslottó viszonylag állandó eladási statisztikái alapján nagyjából ugyanennyit utalhattak 2014-ben is.

 

Becsületére legyen mondva, a cég az ősz folyamán több közérdekű céget is támogatott, köztük volt a Bókay Gyermekklinikáért Kiemelten Közhasznú Alapítvány (79 400 000 Ft) Farkas Károly Emlékalapítvány (50 800 000 Ft), Heim Pál Gyermekkórház (45 000 000 Ft), Jáhn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet (52 070 000 Ft) is.

 

Az ezekhez hasonló támogatási kérelmeket ezentúl nem közvetlenül a Szerencsejáték Zrt-hez, hanem a  Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-hez kell majd benyújtani, ahol Dr. Zsiga Marcell Lóránt vezetésével fogják majd azokat első körben elbírálni.