Szerencsejáték piacok - Dánia

2011-12-14
Dániában hasonló szelek fújnak a jogi szabályozás területén, mint nálunk: Az online póker- és kaszinójátékok, valamint a sportfogadás 2012 január 01-től már nem állami monopólium, és az EU tanácsának döntése alapján még adókedvezményben is részesülnek majd az országban működő oldalak.

Dánia

Az AWP (Amusement with price = nyerőgépek) gépek Dániában alkoholárusítási liszensszel rendelkező vendéglátóhelyekben, és olyan játéktermekben üzemelhetnek, aminek van erre külön engedélye. Mindkét helyszínnek külön kérnie kell az engedélyt az üzemeltetésre. Az engedélyt egy erre felhatalmazott intézet adja ki. Minden működő gépnek összeköttetésben kell lennie egy központi monitorizáló rendszerrel, amit az ottani Szerencsejáték Felügyelet (Gaming Board) irányít.

Az engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyekben maximum 3 játékgép helyezhető el, mérettől függően. A játékengedélyt egytől öt évig terjedő időtartamra kaphatják, ez az alkoholárusítási engedélytől is függ, ugyanis annak az érvényességét nem lépheti túl a játékengedély érvényessége. A játékliszensz 750 DKR-be, vagyis 100 Euróba kerül gépenként évente.

 

Az adót havonta kell fizetni. Vendéglátóhelyeken ez 30.000 DKR-es kasszáig (4.027 Eur/hó) 40%, valamint a 30.000 DKR feletti rész 70%-a. További 1%-ot kell fizetni a játékfüggőségi kutatásra és kezelésre.

Játéktermekben az adó 40% 250.000 DKR-ig (33.557 EUR), plusz a 250.000 DKR feletti résznek a 70%-a havonta. További 1%-ot kell fizetni a játékfüggőségi kutatásra és kezelésre.

Az adóbefizetés garantálására 7.500 DKR-t (1.006 EUR ) kell a vendéglátóhelyeknek, 95.000 DKR-t (1.275 EUR) a játéktermeknek kaucióként befizetni.

A minimum tét 50 ore (cent), a maximum jackpot 300 DKR (40 EUR).

 

A piac mérete

AWP-k száma:   2007              2008            2009
                         26700 db       27500 db     27150 db


2009-ben a dán AWP gépek összforgalma 271 millió Euró volt (ez 2008-hoz képest 9%-os visszaesést jelent). Ebből a dán kormány 96,8 millió Euró játékadó bevételt írt jóvá, 17,7 millió helyi jótékonysági célokra ment (főleg sportklubok és ifjúsági klubok számára). További 2,7 millió lett kifizetve a játékfüggőség kutatására és kezelésére. A fennmaradó 153,8 millió Euró egyenlően lett felosztva az AWP üzemeltetők  és a vendéglátósok között.

Mint a világ többi része, Dániát is érintette a gazdasági visszaesés, és nem meglepően az AWP üzletágat is elérte. Egy 2009-es jelentésből kitűnik, hogy a nagyobb üzemeltetők különösen nehéznek találták bevételeik szinten tartását. A kisebb helyi üzemeltetőknek könnyebb volt adaptálniuk vállalkozásukat a csökkenő kereslethez.

Az elmúlt években az AWP üzemeltetők nem kis harcot folytattak a dán jogalkotókkal azért, hogy az amúgy is magas adófizetési rátájukat ne emeljék meg az EU által a szerencsejátékokra kivetett 25%-os Áfá-val. 

2011-ben más ügyük is volt az EU-val, vizsgálatot kezdeményezett a dán pénznyerő automata és kaszinószövetség az ügyben, hogy az új Szerencsejáték törvény alacsonyabb adót vetne ki az online kaszinókat üzemeltető cégekre, mint a játéktermekre, előbbieknek ugyanis 20% adót indítványozott a törvény. Az EU tanácsa 2011 szeptemberében úgy határozott, hogy ezt a kedvezményt igénybe vehetik azok az online cégek, amelyek az országon belül működnek. 

Az új dán törvény megszüntetette az állam monopolhelyzetét néhány online szerencsejátékra vonatkozóan és csökkentette az online szerencsejátékokra kivetett adó mértékét. A Danske Spil (Állami lottótársaság) is örül az új törvénynek, hiszen eddig azért nem indítottak sportfogadás illetve pókeroldalt, mert magasabb adó sújtotta volna ezeket a játékokat. Így ők is tervezik, hogy 2012 január elsejével új online póker- illetve kaszinójátékokat indítanak. Becslések szerint másik 20-25 online szerencsejátékos cég fog engedélyért folyamodni az országban januártól.

Az európai szerencsejáték ipar lobbistái rávilágítottak, hogy az adókedvezménnyel fellendíthetik az országon belül működő szerencsejáték-cégek helyzetét. Az új dán törvény értelmében a netes termek három kategóriában folyamodhatnak licencért. Az engedélyezésben külön kategóriát jelent a sportfogadás, a kaszinójátékok és a póker, míg a lottó továbbra is állami monopóliumban marad. A licencek 2012. január elsején lépnek érvénybe.

Utolsó módosítás: 2011. december 14.

 

Kapcsolódó hírek:

Dánia bekeményített - újabb szerencsejáték oldalakat blokkoltak

Dánia meghosszabbította az online szerencsejáték liszenszeket