Szemet vetett a szerencsejátékiparra az argentin adóhatóság

2013-07-22
Az argentin adóhatóság egy központi bevallási rendszert hoz létre a szerencsejáték vállalatok számára, ezáltal szigorítja az iparág feletti pénzügyi felügyeletet – jelentette be a közelmúltban az ország szövetségi kormánya.

 

Első lépésként az argentin szerencsejáték vállalatoknak szeptemberig be kell jelentkezniük az adóhivatal (AFIP) által fenntartott központi nyilvántartásba. 2014 januárjától a szerencsejáték szolgáltatóknak naponta kell bevallást küldeniük az adóhivatal felé minden egyes nyerőgép forgalmáról és bruttó nyereségéről.

 

Argentína  viszonylag nagy szerencsejáték piaccal rendelkezik, több tucat kaszinó és bingóterem üzemel országszerte. A szerencsejátékokat eddig az ország 23 tartománya külön-külön felügyelte és adóztatta, nem pedig a szövetségi kormány. 

Az adóhivatal mostani bejelentése szerint az intézkedések minden szerencsejáték típusra egyformán érvényesek lesznek, így a kaszinókra, játéktermekre, nyerőgépekre, asztali játékokra és az online és telefonos fogadásra is. A hivatalos lottójátékokat, valamint a nemzeti lottótársaság totó- és lóversenyfogadási játékát nem érintik a változások. Azok a szerencsejáték cégek, melyek nem tesznek eleget a rendelkezésnek, az argentin adótörvény szerinti szankciókkal szembesülhetnek, de akár az adószámuknak is búcsút mondhatnak.

 

Az, hogy az új követelmények érvényesíthetőek lesznek-e, kétséges. „Úgy gondolom, hogy valószínűleg nem állna meg a bíróság előtt, ha valaki, mondjuk egy kaszinó tulajdonos, megtámadná az alkotmányos jogokra hivatkozva.” – nyilatkozta egy névtelenségét kérő argentin jogász.  “Az AFIP szabályozhatja az adókat, szövetségi ügynökség, de nem szabályozhatja a szerencsejátékokat” – tette hozzá a szakember.

Egy másik szakértő szerint az AFIP által támasztott követelmény valószínűleg alkotmányos, azonban duplikatív, mivel néhány argentin szolgáltató már teljesít hasonló, rendszeres bevallást a tartományi szerencsejáték hatóság felé. “Néhány szolgáltató ugyanazokat az információkat fogja beküldeni két különböző hatósághoz.” – állítja a szakember.

 

Az AFIP lépésének pontos összefüggései még nem egyértelműek, az azonban biztos, hogy egy sor olyan intézkedés előzte meg, melyek a szerencsejátékokkal kapcsolatos tevékenységek növekvő szövetségi ellenőrzését célozták. 2011-ben az argentin hatóságok új pénzmosás-ellenes követelményeket fogalmaztak meg a kaszinók és más szerencsejáték vállalkozások számára. Ebben az évben pedig az argentin központi bank figyelmeztette a helyi pénzügyi intézményeket, hogy előzetes jóváhagyás nélkül ne teljesítsék az argentin kredit és debit kártya tulajdonosok szerencsejátékokkal kapcsolatos külföldi tranzakcióit.