Svájc igennel szavazott a szerencsejátékra

2012-03-14
Svájc igennel szavazott az Alkotmány szerencsejátékokról szóló új cikkelyére. Ez az új paragrafus engedélyezni fogja a szektor mindkét lényeges résztvevőjének – a kaszinók és a lottótársaságok - megfelelő fejlődését.

 

Svájc lakosai nagy többséggel, a szavazatok 87%-ával fogadták el a „a szerencsejátékok szabályozásáról szóló közérdekű szövetségi rendeletet”. Az elfogadott szöveg azonnal hatályba lép, és alapot teremt a szerencsejátékok szövetségi szabályozásának átdolgozására.

 

A Loterie Romande, a svájci lottótársaság, üdvözölte a történelmi döntést, mely tükrözi svájci lakosság lottójátékokkal való kapcsolatát, és ami lehetővé teszi az ebből származó profit közcélokra való felhasználását. Az Alkotmány vasárnap elfogadott új bekezdése valójában azt garantálja, hogy a lottójátékokból és fogadásból származó profit továbbra is a kantonoké, és közcélokra kell felhasználni, míg a kaszinókra kivetett adó továbbra is a svájci társadalombiztosítóhoz folyik be.

 

A két svájci lottótársaság – a Loterie Romande és a Swisslos – a teljes profitját közcélú intézményeknek fizeti be. Ilyenformán minden évben 540 millió svájci frankot osztanak szét 16.000 non-profit projekt között, a szociális cselekvési programok, kultúra, sport és környezetvédelem területén. A március 11-i szavazás ezt a helyzetet állandósítja, ugyanakkor megfelelő alapot képez a szerencsejátékok szövetségi szabályozásának folyamatban lévő felülvizsgálatának.

Címkék: jogi háttér,