Sportfogadás tippek: Norvégia - Magyarország

2015-11-09
Ez a hét a norvég-magyar párharcról szól. A magyar labdarúgó-válogatott még valamikor az őskorban szerepelt világeseményen, most viszont ott toporog a küszöb előtt. Vajon sikerül átlépni azt a küszöböt?

Norvégia - Magyarország

Tipp: Norvégia jut tovább @ 1.57

Iroda: bet365

 

Biztos megint megkapjuk a magunkét, hogy merünk a magyarok ellen fogadni. Ettől függetlenül a véleményünket vállaljuk, és az oddsok sem hazudnak. Két-három héttel korábban, amikor az első szorzók megjelentek a piacon, még 1.75 körül mozgott a norvég-továbbjutás odds, mára 1.57-re csökkent.

Amikor a pótselejtezők párosításait sorsolták, a norvégok kb. úgy ünnepeltek, mintha valami joker kártyát húztak volna. Azt nem húztak, csak minket. De ezen sem kell meglepődni, minden lehetséges ellenfél a magyar labdarúgó-válogatott ellen akart pótselejtezni. Meg kell ezen lepődnünk? Nem igazán.

 

A norvég továbbjutás mellett szól, hogy Norvégiát nem mostanában vertük el utoljára. Legutóbb 1981-ben nyert Magyarország Norvégia ellen, azóta tét- és barátságos meccseket is tekintve hétből egyszer sem. Ráadásul  elég aggasztó a tendencia is, hisz az utolsó 5 találkozóból 4-et is a norvég együttes nyert meg. Az utolsó három találkozót kivétel nélkül a norvég együttes nyerte meg, 2-0; 4-0 és 4-1 arányban. A gólkülönbség ezen a három találkozón 10-1 Norvégia javára ...

 

Hogy a norvég futball valamivel előrébb tart, azt jelzi pl. a Debrecen-Rosenborg párharc is. Azon az EL-selejtezőn sem a magyar együttes dominált, pedig ugye előtte a Loki pl. a lett Skonto ellen 9-2-re is tudott győzni. Egyébként a Rosenborg nem játszott különleges futballt. Mindössze 'csak' gyorsabban, energikusabb, pontosabban fociztak. Mentálisan sem vagyunk a legjobbak, az észak-írek pl. mindkét meccsen a hajrában szereztek három gólt ellenünk.

 

Nem igazán kedvezett a magyar labdarúgásnak, hogy a Hertha Berlin visszarendelte Dárdai Pált. Ugye Pintér után jött Dárdai, akivel valóban nem játszott szép focit a csapat, de hozta az eredményeket. Valami megmozdult, érezni lehetett a levegőben, hogy együtt van a csapat, a játékosok értik, és nagyjából végre is hajtották, amit a mestert kért. Jó volt a hangulat, tényleg mentek, küzdöttek a srácok.

Aztán a Hertha visszahívta Dárdait, ami berlini szempontból remek döntés volt. Amíg a Berlin az elmúlt években csak vergődött, liftezett az első és másodosztály között, addig most ott toporog a dobogó közelében, és simán EL-indulást érő helyen áll. Bernd Storck vette át a helyét, aki az U20-as csapatot igen jól összerakta. Nyáron Mervóék a VB-n nem játszottak rosszul, ami bizakodásra adott okot. Ugyanakkor az az U20-as csapat egy igen őszinte focit játszott, itt a Dárdai-féle csapat a felnőtteknél pont az ellentettje volt.

Storck mester aztán olyan sokat a kereten nem változtatott, de a szakmai stábot azért csak lecserélte. Hogy kik jöttek, és kik mentek talán lényegtelen. A lényeg az, hogy a játékosok sem nagyon értették, hogy ezt most miért kellett.

Tőzsér pl. nehezményezte, hogy a kapitány fel sem hívta. Megjegyezzük, nem mintha kötelessége lenne, de szép gesztus lett volna mondani neki is pár szót, hogy most miért nem.

 

Aztán tudjuk jól, hogy Juhász nem játszhat Norvégiában, az ő eltiltása valóban érzékenyen érintheti a csapatot. A válogatott kb. a Juhász-Gera-Dzsudzsák tengelyre épül, innen esett ki Roli. Gera Zoli nyílván az utóbbi évek egyik legjobb magyar játékosa, de fárasztó fél-szezon van mögötte, válogatott meccsek, a Fradival bajnokik és nemzetközi kupameccsek. A felkészülés is korán kezdődött az EL miatt, Gera pedig meglehetősen sokat játszott. Noha nem öreg, de nem is fiatal már. Dzsudzsák Balázs pedig volt már jobb formában is, és ezt is kár tagadni.

 

Persze, reménykedni lehet, szurkolni lehet, sőt kötelességünk is! Ugyanakkor azt be kell látni, hogy ennek a párharcnak az esélyesei nem mi vagyunk. Oly sok kudarc érte a magyar focit az elmúlt 2-3 évtizedben, hogy többen igazából magunk elé sem tudunk képzelni egy olyan Eb-t vagy vb-t, ahol a magyar válogatott is meccseket játszik.

 

*Az már csak hab a tortán, hogy a kormány épp kitalálja, hogy minden kis lurkónak fociznia kell tanulni. Az rendben van, hogy szeretik a focit. Az is rendben van, hogy támogatják. Még az is, hogy stadionok épülnek. De csak nem kéne átesni a ló túloldalára... Mert az OK, hogy a világ legnépszerűbb sportja a foci, de a foci valahol játék, és szívből jön. Nem mindenki születik focistának. Mert pl. mi van azokkal, akik például a kézilabdát szeretik? Vagy a kosárlabdát. Vagy szeretnek úszni? Esetleg a motorsporok érdeklik? Egész sok sportágban vagyunk jók, mi, magyarok, a fociban speciel nem annyira. Az a pár tehetséges srác pedig úgyis kitűnik majd a többiek közül, aki valóban futballistának született. Szóval a lényeg: támogatni a sportot jó dolog, ösztönözni a kis srácokat a mozgásra szintén jó dolog. De hogy ennyire csak a foci, az nem jó dolog.

 

Címkék: sportfogadás, tipp,