Sorra zárnak be Atlantic City kaszinói

2014-07-21
Míg 2006-ban Atlantic City kaszinói még több, mint 5 milliárd dollár bevételt könyvelhettek el, addig idén ennek alig jó, ha a fele meglesz. Mi történt?

 

Mikor 1978-ban megnyitott az első kaszinó Atlantic City-ben, Las Vegas volt az egyetlen másik olyan város, ahol az amerikaiak szerencsejátékozhattak. Azóta az iparág elképesztő módon kiszélesedett: jelenleg 41 államban közel 1.000 kaszinó üzemel az Egyesült Államokban. 

 

Atlantic Citynek már évek óta rossz a lapjárása. New Jersey állam üdülővárosa akkor veszítette el monopolhelyzetét a régió kaszinópiacán, mikor úgy egy évtizeddel ezelőtt a szomszédos államok sorra elkezdték legalizálni a szerencsejátékokat. Azóta folyamatosan csökken Atlantic City szerencsejátékból származó bevétele. 2012-ben Pennsylvania, ahol 2006-ban nyílt meg az első kaszinó, átvette Atlantic Citytől az USA második legnagyobb szerencsejáték piacának járó címet. 

 

Aggasztó az a felmérés is, amit a közelmúltban készítettek annak kapcsán, hogy a szomszédos New York államban is pályázatot írtak ki négy kaszinóra. A 907 New Jersey-i felnőtt telefonos megkérdezésével zajló felmérés arra az eredményre jutott ugyanis, hogy azok közül a játékosok közül, akik jelenleg New Jersey kaszinóit látogatják, 12 százalék egyértelműen azt válaszolta, hogy az új New York-i létesítmények vendége lesz a jövőben. 57 százalék válaszolta azt, hogy továbbra is New Jersey-ben fog játszani, a maradék 31 százalék pedig még vagy nem döntötte el, vagy nem akart válaszolni.

 

A kaszinóipar Atlantic City legnagyobb munkaadója, és az állások durván negyede most veszélyben van. A város tucatnyi kaszinója közül négy már bejelentette, hogy azt tervezi, végleg bezárja kapuit. A The Atlantic januárban zárt be, és körülbelül 1.600 ember lett munkanélküli. Az ikonikus Snowboat Casino 2.100 alkalmazottja is munka nélkül maradhat a nyár végére, ugyanúgy, ahogy a Revel 3.100 dolgozója, mely épp most jelentett másodszor csődöt. A legutóbbi bejelentés július elején érkezett: a Trump Plaza tulajdonosai bejelentették, hogy szeptemberben bezárnak; melyről a múlt héten már az 1.000 alkalmazott is megkapta a hivatalos értesítést.

 

A bevételek és az alkalmazottak számának alakulása Atlantic City kaszinóiban

 

A város vezetői most azon vannak, hogy Atlantic Cityt a szerencsejáték fellegvár helyett általános turisztikai célponttá tegyék. Több üzleti konferenciát és egyéb szakmai összejövetelt szeretnének vendégül látni, hiszen jelenleg csak a hotelszobák 6 százalékát veszik igénybe ilyen jellegű események kapcsán.

A város gazdaságának diverzifikálása nem újkeletű törekvés. 2010-ben New Jersey új kormányzója, Chris Cristie már arról beszélt, hogy családbarátabbá kell tenni Atlantic City-t. Létre is hozott egy bizottságot a város szerencsejáték szektorának átvizsgálására. Egy évvel később elindított egy ötéves tervet, hogy növeljék a kiskereskedelem és a turizmus befolyását. Tavaly adókedvezményt adott a Revelnek, mivel a halódó kaszinó olyan üzleti modellt vezetett be, mellyel megpróbált jobban a hagyományos turistákra és a konferenciákra építeni. A nem szerencsejátékos látogatók könnyedén elkerülhették a kaszinó szintjét, mely egy évvel ezelőttig füstmentes volt. Azonban a játékosok nagyobb számban menekültek a kaszinóból, és a Revel most úgy néz ki, halálra van ítélve.

 

A bezárási hullám után Atlantic Cityben valószínűleg hét-nyolc kaszinó marad, melyek éves bevétele úgy 2,5 milliárd dollár körül alakulhat majd.  Míg 2011-ben még körülbelül 33 ezer ember dolgozott a kaszinóiparban Atlantic Cityben, ez a mostani bezárások után úgy 20 ezerre lesz tehető.

 

Tovább mélyülhet azonban a válság, ha New Jersey más területein is megjelennek a kaszinók. Egy új mozgalom ugyanis 2015. novemberében népszavazásra akarja bocsátatni, hogy engedélyezzék-e a kaszinókat az állam északi részén. A jóváhagyásra várva már van is egy projektterv, mely 4,6 millió dollárból építene egy mega-resortot a Meadowlands versenypályánál, mely keretében felépülne egy 90 emeletes hotel, egy lakótorony, a világ legnagyobb óriáskereke, és egy 100 ezer néző befogadására képes autó-verseny stadion. A népszavazás időzítése Cristie kormányzó 2010-es ígéretén alapul, mely szerint segítené szeretné Atlantic City-t, és öt évet ad neki a felépülésre. Az öt év 2015-ben jár le, és nem úgy tűnik, hogy a város addigra talpra áll…

 
Címkék: kaszinó,