Soros György szembeszállt Sheldon Adelson kaszinómogullal, és online kaszinóba fektetett

2014-01-08
Adelson mindent bevetve küzd az amerikai online szerencsejáték ellen, de erős ellenfélre talált egy befektetőcsoporttal szemben, melynek Soros György is tagja.

 

Soros György John Paulsonnal és Leon Cooperman-nel karöltve novemberben többségi tulajdonosaivá váltak a Caesars Acquisition nevű cégnek, mely a Caesars Entertainment csoporthoz tartozik. Ez utóbbihoz tartoznak a Caesar online szerencsejáték jogai. 

A többségi jogok megszerzéséhez megvásárolták a még piacra nem dobott részvényeket valószínűleg annak reményében, hogy Amerika 60 milliárd(!) dollárosra becsült jövőbeni online szerencsejáték piacának haszonélvezői legyenek. 

 

Van azonban egy nagyon erős ellenlábasuk, akinek szintén mindenki ismeri a nevét a piacon; Sheldon Adelson, Amerika ötödik leggazdagabb embere, a Las Vegas Sands és más neves kaszinók tulajdonosa. Adelson épp a Caesar részvények Nasdaq-ra bevezetésének hetében hirdetett háborút az online szerencsejáték amerikai elterjedése ellen. Az amerikai politikai élet legnagyobb szponzora ügyvédek és lobbisták hadseregét sorakoztatta fel Washingtonban és az államok fővárosaiban kijelentve, hogy pénzt és energiát nem sajnálva mindent megtesz, hogy megakadályozza az online szerencsejáték terjedését Amerikában. Még nevet is adott ügyvédi csoportjának; A "Koalíció az Internetes Szerencsejáték Ellen" elnevezésű ügyvédi csoport november óta azon ügyködik, hogy minden államban rávegyék a Főállamügyészt, hogy írja alá az online szerencsejáték elleni petíciót. Még George Pataki volt New Yorki kormányzót, Blanche  Lincoln volt Arkansas-i szenátort, és Wellington Webb volt Denveri polgármestert is felkérte, hogy vezessék a lobbi erőfeszítéseket. 

"Semmi szükség arra, hogy ott legyen mindenkinek, még a fiatalkorúaknak is az asztalán, az ágya mellett vagy akár a mobilján a kaszinó. Nem szeretném ha az emberek játékfüggőkké válnának." - mondja Adelson, akinek vagyonát az élő kaszinókba járók pénze nagymértékben gyarapította.

 

Per pillanat a piac szerint Adelson vesztésre áll; a Caesars online szerencsejáték részvényeinek értéke 30%-kal emelkedett a novemberi felajánlási árhoz képest. De nem szabad még a kaszinómogult sem eltemetni. A Las Vegas Sands elnevezésű kaszinólánca 66 milliárd dolláros értéket képvisel a tőzsdén, többet, mint az összes többi amerikai kaszinócég együttvéve. 100 millió dollárt költött a milliárdos 2012-ben arra, hogy egy republikánus jelöltet juttasson a Fehér Házba, igaz, sikertelenül, ám látszik belőle, hogy komolyan kell venni, ha valamit nagyon szeretne.

 

Mitch Garber, a Caesars Aquisition ügyvezető igazgatója annyit mond erről, hogy "Adelson hiába mondja, hogy gazdag vagyok, és nem szeretem az online szerencsejátékot, miközben lassan mindent az internet közvetítésével vásárolunk meg."

 

Az online szerencsejáték amerikai "őskorában" az üzemeltetők offshore cégek voltak, akik dacoltak a szövetségi kormánnyal, ami illegálissá nyilvánította a játék eme fajtáját. 2003-ban az online póker is elindult Christopher Moneymaker (Pénzcsináló Chris), egy ismeretlen Tennessee-beli könyvelő 2,5 millió dolláros WSOP győzelmével. Az online póker cégek ezután nagy szponzorokká váltak pókerműsorok közvetítésében a Travel Channel-en és az ESPN-en. 

2005-ben a Gibraltári bázisú PartyGaming vált a legnevesebb online póker oldallá, olyannyira, hogy alapítóját, az amerikai Ruth Parasolt a részvények londoni tőzsdén való piacra dobása az USA leggazdagabb asszonyává tette. A cégtulajdonosok kezdtek elszemtelenedni, mint például a milliárdos Calvin Ayre, aki Costa Ricából üzemeltette sportfogadási oldalát, 2006-ban a Forbes címlapján az alábbi szöveggel szerepelt: "Kapj el, ha tudsz!" 

 

Hamarosan azonban bekeményített a kormányzat, és 2006 őszén megszületett az UIGEA, vagyis az Unlawful Internet Gambling Enforcement Act nevű törvény az online szerencsejáték megfékezésére, mely új eszközöket adott az Igazságügyi Minisztériumnak arra, hogy megakadályozzák az online szerencsejátékot kínáló cégek működését. Némelyik társaság, mint például a PartyGaming gyorsan be is szüntette az amerikai működését, ott hagyva az akkor 1,4 milliárd dollár értékű piacot másik két nagy offshore ellenfelének, a PokerStars-nak és a Full Tilt Poker-nek. Ezek jó nagyot profitáltak a kivonulásból trükkös módon átvágva a bankok pénzátutalási tilalmát egészen 2011 áprilisáig, amikor a szövetségi kormány véglegesen lecsapott a törvény ellen vétőkre. A Full Tilt összeomlott azon vádak alatt, miszerint Ponzi szisztémát használt a minél nagyobb haszon kinyerése érdekében, a PokerStars pedig 731 millió dollárral engesztelte ki az ellene polgári pert indító kormányzatot. Azonban alapítója, Isai Scheinberg, aki izraeli-kanadai állampolgár, nem volt hajlandó az USA-ba utazni, hogy elítéljék. Ugyanígy tett a kanadai származású Ayre is.

 

Érdekes módon nem sokkal a "véres" offshore leszámolás után az Igazságügyi Minisztérium kezdte megváltoztatni az álláspontját az online játékkal kapcsolatban azon államok nyomására, amik a szabályozott online szerencsejátékból (a sportfogadást kivéve) adót szerettek volna beszedni. A profit szagát érezve a milliárdosok is reagáltak.

 

Miért ez a nagy pálfordulás? A méregdrága ügyvédek és lobbisták állnak a válasz mögött. Például Alfonse D'Amato volt New York-i szenátor, aki 2007 óta a Póker Játékosok Szövetségének a jól fizetett elnöke. A washingtoni lobbicsoport az Interactive Gaming Counciltól kapott vastag támogatást, melyet több szálon átfutva a Full Tilt Poker pénzel. Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség is most minden erejével az online szerencsejátékért lobbizik.

 

Így hát míg Adelsonnak rengeteg pénze van, nem kell félteni a másik oldalt sem. A kaszinómogul erőfeszítései talán lelassíthatják az online szerencsejáték terjedését, de annak az esélye, hogy megállítsa azt, nagyon kevés. Sok zsetonja van rá, ám rossz hír, hogy az asztalnál ülő ellenfeleinek is. Kíváncsian várjuk a játszma végét.

 

Forrás: Forbes