Robbanásszerűen fejlődik az afrikai online szerencsejáték piac

2017-08-14
A kenyai miniszterelnök pedig 35 százalékos adót vetett ki a szerencsejáték cégekre.

 

Június közepén a kenyai elnök, Uhuru Kenyatta aláírta azt a jogszabály módosítást, mely 35 százalékra emeli a szerencsejátékokból származó bevétel után fizetendő adót. (Melyet azon a 30%-os társasági adón felül kell fizetni, mely minden céget terhel Kenyában.)

 

Ez a tulajdonképpen tiltást jelentő adóemelés a szerencsejátékok minden formájára vonatkozik, beleértve az online szerencsejátékot is, mely jelenleg a szerencsejáték piac nagy részét uralja Kenyában. Előzőleg Kenyában a fogadóirodákat 7,5%-os, a kaszinójátékokat 12%-os, a tombolákat és egyéb versenyeket 15%-os, a lottójátékokat pedig 5%-os adó terhelte.

 

Az adóemelés mellett voksolók szerint ideje volt megakadályozni a szerencsejáték szektor növekedését, melyet a technológia ugyan megkönnyített, de egyébként teljességgel ellenőrizetlenül működik. „Aggódunk az iskolások körében egyre terjedő fogadások miatt, így megnehezítettük az emberek számára, hogy játszanak.” – közölte Uhuru elnök egy áprilisi online párbeszéden. „Azt akarjuk, hogy akik mégis fogadnak, azoknak a pénze építő jellegű projektekre menjenek az adón keresztül.”

 

A kenyai államkincstár titkára, Henry Rotich szerint az online szerencsejáték gyors növekedése az okostelefonok terjedésének és a mobil internet gyorsulásának köszönhető, és veszélyt jelent a „fiatalok és veszélyeztetettek” számára.

 

Kenyáé jelenleg a harmadik legnagyobb szerencsejáték piac Afrikában, Dél-Afrika és Nigéria mögött. Az online sportfogadás különösen virágzott az utóbbi pár évben az internet kávézóknak és mobiltelefonoknak köszönhetően. 

 

Egy nemrégiben készült vizsgálat szerint a SportsPesa a második leglátogatottabb weboldal Kenyában, mely történetesen a legnépszerűbb sportfogadási platform az országban. Egyetlen oldal van, amit ennél is többen keresnek fel a kenyaiak, ez pedig a Google… 

 

A jelenleg Kenyában liszensszel rendelkező szolgáltatók tiltakoznak, hogy az új adó nem kivitelezhető, mondván, hogy kizárja őket a piacról, és megakadályozza a nemzetközi szolgáltatókat, hogy üzletet tartsanak fenn Kenyában.

 

Wanja Gikonyo, a Betway kenyai divíziójának vezetője szerint az adónövelés nem csak a jelenlegi szolgáltatókra lesz hatással, hanem a befektetőket is elbátortalanítja, és inkább az olyan országokra fognak a jövőben fókuszálni, mint Uganda, Ghána és Zambia, melyek nem ilyen büntető jellegű adókulcsukat alkalmaznak.

 
Címkék: piaci információ,