Rendkívüli ülésen tárgyalta a parlament az online szerencsejátékot

2014-06-20
A távszerencsejáték szabályainak kormánypárti kezdeményezésre történő módosításáról vitatkoztak a képviselők az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésének végén.

 

Az előterjesztők nevében a fideszes Bánki Erik ismertette azt a javaslatot, amely szerinte átláthatóbbá és szabályozottabbá teszi a távszerencsejáték területét. A kormánypárti politikus szerint a piacnyitásra törekvő kezdeményezésükkel az állam növelni tudja az online szerencsejátékból származó adóbevételeit.

 

Hangsúlyozta, javaslatuk alapján 2-3 milliárd forint bevételre számíthat a költségvetés az akár külföldi székhelyű szervezőktől, ezt az összeget pedig a sport támogatására fordítják majd.

 

A kabinet nevében Orbán Gábor nemzetgazdasági államtitkár azt mondta, a kormány egyelőre nem hozott hivatalos állásfoglalást az indítványról, de az online sportfogadási szektor legalizálásának elvével egyetért.

 

A Fidesz képviselőcsoportjából a vitában Mengyi Roland és Cseresnyés Péter érvelt az előterjesztés mellett, hangsúlyozva, hogy általa tovább javulhat Magyarország költségvetési helyzete.

 

Ellenzéki oldalról elsőként Tóth Csaba (MSZP) bírálta a kezdeményezést, mondván, annak célja ellentétes a kormány más területen megfogalmazott, az állam szerepét növelő szándékával, hiszen a javaslattal csökken az állami Szerencsejáték Zrt. súlya. A politikus úgy fogalmazott: a törvényjavaslatból az látszik, hogy a Fidesz újabb milliárdokhoz kívánja juttatni a "baráti üzleti köröket".

 

A jobbikos Szilágyi György a javaslat visszavonását kérte, mert szerinte azzal nem az állam és a társadalom, hanem a külföldi, vagyis akár offshore tulajdonú online sportfogadó-irodák járnak jól.

 

Sallai R. Benedek (LMP) arról beszélt, hogy míg a kormány a közelmúltban egy társadalomra káros tevékenységre hivatkozva vezette be a reklámadót, addig most csökkenti a terheket a szerencsejáték-szektorban. Szerinte mindez nem szolgálja a kormány foglalkoztatottság növelésére irányuló vállalásait vagy a kis települések támogatását.

 

Az ülést vezető Hiller István lezárta a javaslat általános vitáját.

 
Forrás: MTI