Rekordnevezés érkezett a debreceni gyorskorcsolya-vb-re

2013-03-07
Huszonnégy európai, hat ázsiai és három amerikai országból, illetve Ausztráliából és Új-Zélandról érkeztek versenyzők a pénteken kezdődő debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-vb-re.

 

Mivel 2009-ben 32, 2010-ben 34, 2011-ben 32, 2012-ben pedig 33 nemzet képviselői vettek részt a világbajnokságon, a 35-ös debreceni szám rekordnak számít - amint az csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzott.

 

A versenyeken 63 női és 68 férfi korcsolyázó indul, közülük 44-en, illetve 48-an szerepelnek majd egyéni számokban, a többiek a váltókban jutnak szerephez.

 

A vb-t felvezető debreceni sajtóeseményen megjelent Kósa Lajos polgármester, a Magyar Országos Korcsolya Szövetség (MOKSZ) elnöke, Sallak György és Orendi Mihály, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatói, valamint Martos György, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) tanácsának tagja. 

 

Kósa Lajos kiemelte, hogy a korábban három utánpótlás jégkorong-vb-t rendezett Debrecen sportszerető város lévén nagy örömmel vág neki az újabb világversenynek.

"Most először van Magyarországon rövidpályás gyorskorcsolya-vb, mi pedig mindent megtettünk az esemény sikeres lebonyolítása érdekében" - tette hozzá, s kiemelte, a MOKSZ és a hajdúsági megyeszékhely közösen szerezte be a rendezéshez szükséges legmodernebb eszközöket, például a versenyzők biztonságát garantáló matracrendszert.

 

A szakemberek szerint egy évvel a szocsi téli olimpia előtt igen magas színvonalú versenyekre lehet számítani, ezt a várakozást támasztja alá az a tény, hogy a világ legjobbjai közül csak egy sztárversenyző hiányzik, a dél-koreai Kvak Jun Gi. Ő a múlt hónap közepén megsérült, megoperálták, ezért nem jöhetett el Debrecenbe, hogy megvédje összetettbeli világbajnoki címét. 

 

A sajtótájékoztató vendége a kanadai olimpiai bajnok Charles Hamelin, az olasz Európa-bajnok Arianna Fontana, valamint az Európa-bajnok Heidum Bernadett és a junior világbajnoki bronzérmes Liu Shaolin Sándor volt a versenyzők képviseletében. 

 

A világbajnokság ünnepélyes megnyitójára pénteken 12 órakor kerül sor. Az ünnepségen a magyar zászlót Debrecen négy egykori jeles korcsolyázója hozza a jégre, a magyar bajnok Pádár Beáta és Becsky Gábor, az Európa-bajnoki bronzérmes Szabó Krisztián és Kövér Balázs. Az első startlövésre 12.30 órakor kerül sor a Főnix Csarnokban.

 

A jegyek a helyszínen, illetve Ticketpron keresztül szerezhetők be, a szervezők közlése szerint szinte jelképes áron. 

A verseny mindhárom napjáról az m1 ad közvetítést.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény,