A játékosokról nyit feketelistát Portugália a legalizálás után

2014-06-26
A portugál kormány elfogadta azt a jogszabályt, mely még az idei év vége előtt legalizálja az online szerencsejátékokat. A piacralépésnek azonban meglehetősen szigorú feltételei vannak, és a játékosok is jobb, ha vigyáznak…

 

A portugál piacra csak úgy léphet majd be nemzetközi szerencsecég, ha portugál székhelyű vállalaton keresztül működteti szolgáltatását, portugál (.pt ) domainen üzemelteti oldalát, és minimum 250 ezer eurós alaptőkével rendelkezik. 

 

A szolgáltatóknak ezen kívül néhány igen szigorú intézkedést kell hozniuk a szerencsejáték függőség elleni küzdelem jegyében, például elérhetővé kell tenniük a hatóságok számára a játékosok adatait. Az így nyert adatokból a szerencsejáték felügyelet létrehoz egy feketelistát a túl sokat játszókról, akiket aztán mind a földi kaszinóknak, mind az online szerencsejáték oldalaknak ki kell tiltaniuk a játékból.

 

Az egyik legnagyobb portugál napilap, a Pùblico szerint a kormány a játékosok ezen feketelistáját kulcsfontosságúnak tartja a játékszenvedély elleni küzdelemben, mivel úgy vélik, hogy ezzel a az online termektől, és a földi kaszinóktól is távol tarthatják a "veszélyeztetett játékosokat".

 

Azok a szolgáltatók, akik figyelmen kívül hagyják a feketelistát, és olyan játékost is kiszolgálnak, akit nem lenne szabad, az értesülések szerint "több millió eurós" büntetésre, sőt börtönbüntetésre is számíthatnak.

 

A lista, melyet a portugál szerencsejáték felügyelet fog kezelni, tartalmazni fogja a játékosok nevét, életkorát és társadalombiztosítási számát.

 

Az online feketelista létrehozásával a portugál kormány reményei szerint – azon túl, hogy szigorítja a játékszenvedély ellenes irányelveket – sikerül meggyőzni a portugál közvéleményt arról, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a probléma megoldása érdekében. Az elmúlt években a portugál média ugyanis nem kímélte a kormányt a játékszenvedély megelőzésével kapcsolatos hatástalansága miatt, mondván, hogy a földi kaszinók ellenőrzései túl lazák, és a mostani feketelistát (minden kaszinó bejáratánál van egy papírlap azoknak a játékosoknak a fotójával, akit nem szabad beengedniük) rendszeresen és tudatosan figyelmen kívül hagyják.