Pert indított a 140 milliárdos lottónyertes

2018-02-07
Bírósághoz fordult névtelenségének megőrzése céljából egy amerikai nő, aki minden idők nyolcadik legnagyobb, 560 millió dolláros főnyereményét ütötte meg január 6-án a Powerball lottón New Hampshire államban.

 

Az egyelőre csak Jane Doe (Ismeretlen Nő) néven azonosított lottózó már bánja, hogy óvatlanul felfedte nevét a nyertes szelvény bemutatásakor, mert az állam szerencsejáték-bizottsága a helyi információs törvény alapján jogosult, sőt kikérés esetén köteles nyilvánosságra hozni a nyertes kilétét, a települést, ahol lakik, és a szelvény vásárlásának helyszínét. Jane Doe azzal érvel, azért írta rá saját nevét a lottószelvényre, mert a bizottság honlapján olvasottak szerint úgy hitte, köteles ezt megtenni, pedig a nyereményt felvehette volna névtelenül, meghatalmazottak által is. - írja az MTI

 

A szerencse kegyeltje még nem nyújtotta be a nyertes szelvényt, de bemutatott róla egy fénymásolatot, és azon szerepel a neve. A szerencsejáték-bizottság közölte vele, hogy ennek alapján kötelesek közzétenni adatait, ha bárki kéri tőlük.

 

A nő ügyvédei azzal érvelnek, hogy a lottózó magánélethez fűződő joga erősebb a nyilvánosság azon jogánál, hogy megismerje a nyertes kilétét.

 

"A hölgy szeretne tovább úgy dolgozni, bemenni egy boltba vagy részt venni nyilvános eseményeken anélkül, hogy újjal mutogatnának rá, mint a félmilliárdos jutalom nyertesére. Továbbra is New Hampshire államban óhajt élni, és viszonozni akar valamennyit az államnak és a közösségnek, amelytől oly sokat kapott" – írták beadványukban a jogászok. A kereset szerint a nyertes jótékony célokra akarja fordítani a nyeremény egy részét.

 

New Hampshire egyike azonban kevés amerikai államnak, ahol meghatalmazottak a nyertes kilétének felfedése nélkül vehetik át a lottónyereményt, 2016-ban egy 487 millió dollárt elnyerő helyi családnak így sikerült megőriznie névtelenségét.

 

A Powerball az USA, de talán az egész világ legnépszerűbb lottójátéka, ami nem véletlen: rendre ez a játék kínálja a legnagyobb jackpotokat, jelenleg is ez a helyzet, a mostani, 165 millió dolláros (41 milliárd forintos) főnyereménynél nagyobbat a világ egyetlen másik lottójátékán sem lehet nyerni.

A hetente kétszer –szerdán és szombaton - sorsolt Powerball hasonlít a magyar ötös lottóhoz, annyi különbséggel, hogy itt a főszámok mellett egy plusz számot is meg kell jelölniük a játékosoknak. Az öt főszámot 69, a Power Ball-nak nevezett pluszszámot pedig 26 szám közül kell kiválasztani. A telitalálathoz, tehát a jackpothoz mind az 5+1 számot el kell találni, de ezen kívül még nyolc alacsonyabb nyerőosztály is van (a legkisebb nyereményhez elég csak az 1 plusz számot helyesen megtippelni).

 

A játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és szerencsére nem kell az Államokba se kiutazni ahhoz, ha valaki meg szeretné kísérteni a szerencséjét. Ma már több olyan online lottózó is létezik (theLotterLottosend), ahol egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét (a legtöbb helyen ráadásul olyan akciókat, illetve üdvözlő bónuszokat is ki lehet fogni, hogy a játékos visszakapja a szelvény teljes árát.), de arra is van lehetőség, hogy a kihúzott számokra szelvény nélkül fogadjunk (Lottoland). 

 

Powerball szelvény vásárlása a TheLotter oldalán

Powerball számokra fogadás a Lottoland oldalán

Powerball szelvény vásárlása a Lottosend oldalán