Pénzmosás gyanújával vizsgálódnak az állami szerencsecégnél Szlovákiában

2019-12-04
Pénzmosás gyanúja miatt tartott razziát november végén a rendőrség a Tipos szlovák állami szerencsejáték-vállalat pozsonyi központjában, és letartóztatta a vállalat vezetőjét - jelentette az aktuality.sk szlovák hírportál.

 

A szlovák nemzeti bűnüldözési ügynökség (NAKA) különleges egységei november 26-án délelőtt úgy 30 fővel szállták meg a pozsonyi irodát, majd bilincsben vitték el a vezérigazgatót, Ján Barzczit és az IT vezetőt, Miloš Prelecet. Előbbinek a személygépkocsiját is lefoglalták.

 

A rendőrség egyelőre nem árult el részleteket az ügyről, a közösségi hálón lévő rendőrségi profilon csak azt írták, hogy egy kezdeti fázisában lévő bűnvádi eljárásról van szó. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az eset kapcsán megkereste a pénzügyminisztériumot is, amely nyugtalanságának adott hangot, de ennél bővebben nem kommentálta az ügyet. Pár nappal később bejelentették, hogy a gazdasági minisztérium úgy döntött, leváltja Ján Barczit.

 

A NAKA állítólag egy füles alapján intézkedett, mely szerint pénzt mosnak át a Tipos online számláin.  A jelentések szerint megkérdőjelezhető eredetű pénzeket alvó Tipos-számlákra helyezték el, majd később magán bankszámlákra utalták ki anélkül, hogy ténylegesen szerencsejátékban vettek volna részt.

 

A tevékenység állítólag évekig folyt, mielőtt a NAKA megkapta volna a fülest, bár a helyi média szerint mindössze 500.000 eurót mostak át ezzel a módszerrel. A NAKA még vizsgálja, hogy a letartóztatott vezetők egyszerűen csak figyelmen kívül hagyták a tevékenységet, vagy személyesen is profitáltak belőle.

 

2018. áprilisában a Tipos 142 játékosi számlát zárt le pénzmosás gyanúja miatt. A társaság abban az időben azt állította, hogy az ezeken a számlákon keresztülmosott teljes összeg 260 ezer euró volt, míg más források szerint ez az összeg közelebb állt a 20 millió euróhoz. Egy anonim bejelentő azzal vádolta Barczit, hogy beavatkozott e tevékenység belső vizsgálatába.

 

A NAKA-t állítólag érdeklődik Barczi egy meg nem nevezett asszisztense után is, aki állítólag elősegítette a gyanús pénzátutalásokat. Számos kétes természetű szerződés, amelyet Tipos kötött, szintén a NAKA mikroszkópja alatt van jelenleg.

 

A Tipos online lottó, sportfogadás, kaszinó- és pókertermékeket kínál az etipos.sk oldalon. 2018 decemberében a szlovák jogalkotó jóváhagyta az ország online szerencsejáték-piacának a magánszereplők számára történő megnyitására irányuló terveket. Andrej Kiska elnök elégtelen ügyfél- és adatvédelemre hivatkozva megvétózta az új szerencsejáték-törvényt. Ezt a vétót később egy második parlamenti szavazás elutasította.

 

Szlovákia liberalizált online szerencsejáték-piaca az eredeti tervek szerint 2020. július 1-jén indul. Azok a leendő pályázók, akiknek domainje szerepel az ország online szerencsejáték-feketelistáján, 12 hónappal később kérelmezhetik csak engedélyüket.

 
Címkék: jogi háttér, lottó,