Osztoznia kell lottónyereményén 8 éve különélő nejével

2013-10-18
A német Legfelsőbb Bíróság szerdán arra kötelezett egy nyugdíjast, hogy annak ellenére felezze el 500 ezer eurós (148 millió forintos) lottónyereményét volt feleségével, hogy már nyolc éve nem élnek együtt.

 

A karlsruhei Legfelsőbb Bíróság szerda délutáni döntése egy olyan elhidegült házaspár évek óta tartó jogi huzavonáját zárt le, akik már nyolc éve külön éltek, de papíron még nem voltak elválva 2008 novemberében, mikor a férfi megnyerte az 500 ezer eurós jackpotot. A férfi két hónappal később, 2009. januárjában adta be a válópert.

 

Az ügy azután került a Legfelsőbb Bíróságra, miután a düsseldorfi fellebbviteli bíróság helyt adott a férfi igényének a teljes összegre, és "nagymértékben ésszerűtlennek" nevezte a nő követelését.

 

A Legfelsőbb Bíróság azonban nem vette tekintetbe a különélve töltött időt, mint alapvető indokot arra, hogy a férfi a teljes összeget megtartsa, és utasította, hogy adja át a 242.500 eurót (71 millió forintot) volt feleségének.

 

"A jogszabály egyértelmű, a válás időpontja a mérvadó." - mondta az asszony ügyvédje, Peter Wassermann, aki sikeresen érvelt amellett, hogy a vitát a házastársi vagyon hagyományos megosztásaként, ne pedig speciális esetként kezeljék.

 

Frank Klinkhammer, a Legfelsőbb Bíróság bírája úgy döntött, hogy a férfi lottónyereményét bele kell számítani a vagyonba, és az - ellentétben a készpénz ajándékozással, örökséggel és kompenzációs kifizetésekkel - nem minősül kivételnek. A férfi ezek mellett még köteles kifizetni mindkét fél ügyvédi és bírósági költségeit is…